Waarom heeft de Pro Mini 5 v- en 3,3 v-versie verschillende klokfrequenties?

Het lijkt erop dat de 5 volt versie het 16 MHz externe kristal gebruikt terwijl de 3.3V een het 8 MHz kristal gebruikt. Ik moet 3.3v gebruiken als mijn bedrijfsspanning.

Kan ik gewoon de lineaire regelaar verwijderen en 3.3V inbrengen. Ik moet nog steeds de 5V 16MHz-versie selecteren in de Arduino IDE, toch?

https://www.arduino.cc/en/uploads /Main/Arduino-Pro-Mini-schematic.pdf

1
Laat het niet werken bij 5V @ 16MHz, omdat het buiten het veilige operatiegebied is
toegevoegd de auteur Tom Collins, de bron

1 antwoord

De ATMega328p is niet geschikt voor gebruik op 16 MHz op een 3,3V-voeding.

In de praktijk kan het soms werken, maar kan niet als betrouwbaar worden beschouwd.

Het gegevensblad toont de actuele kloksnelheid versus spanningscomponenten, dus er kan een tussenwaarde zijn die werkbaar is voor u.

De Arduino-toolchain moet de CPU-klokfrequentie kennen voor de seriële baudsnelheden, timingvertragingscode en elk op tijd gebaseerd gebruik van de timerrandapparatuur om er goed uit te komen.

Er is een speciaal geval waarbij, als de geconfigureerde kloksnelheid en de werkelijke kloksnelheid verschillen met een factor twee, u dit kunt dekken door een vergelijkbare verkeerde baudrate te selecteren - de baudrate in de bootloader is echter ingesteld in vergelijking naar de verwachte klokfrequentie toen het werd gecompileerd voordat het flitste, en de baudrate verwacht van de bootloader wordt ingesteld in het boards-bestand, dus minder gemakkelijk veranderd dan dat het ergens in staat zoals de seriële monitor.

2
toegevoegd
Als de brown out-detector al is uitgeschakeld of is ingesteld op 2,7 V of lager, is dat mogelijk het geval (lijkt zich in de boards.txt te bevinden). Als het is ingesteld op 4.3v, is er een probleem. Ook als de "3.3v" echt twee AA-cellen zijn die tijdens bedrijf naar een lager voltage zullen afvloeien, is de chip misschien in orde, maar de 2.7v BZV verkort de bruikbare levensduur.
toegevoegd de auteur rossp, de bron
Sommige componenten op het bord kunnen 5v verwachten (LED's komen onmiddellijk voor de geest); mogelijk moet u ook de instellingen van de zekering wijzigen - engbedded.com/fusecalc - in feite, als de klok loopt nauwkeurigheid is niet erg belangrijk, dan kun je de lont vervangen om de interne 8mhz klok te gebruiken, bespaar jezelf wat solderen.
toegevoegd de auteur Anarchofascist, de bron
PS - het instellen van lonten is geavanceerde zwarte magie - het is gemakkelijk om je Arduino op die manier te versieren (zoals ik deed) als je het verkeerd hebt.
toegevoegd de auteur Anarchofascist, de bron
Het vervangen van de zekeringen is niet nodig bij het verwisselen van het kristal. Wat je wel moet veranderen is de bootloader naar de 8MHz-versie.
toegevoegd de auteur Al., de bron
En als ik hetzelfde arduino-bord wilde gebruiken, kan ik het kristal eenvoudig vervangen door een 8MHz-kaart en de lineaire regelaar omzeilen met mijn eigen 3,3V-voeding? Ik weet dat het veel werk lijkt ... lol maar ik heb reserveonderdelen in de buurt.
toegevoegd de auteur Jeremy H, de bron