RGBW ledstrip: welke componenten zijn nodig?

Ik ben helemaal nieuw in deze community en ook in de elektronica.

Ik ben een softwareontwikkelaar en ik wil een nieuwe reis starten met een project voor ogen: ik wil een adresseerbare ledstrip van 5 meter regelen voor mijn woonkamer.

Ik heb alle componenten voor dit project nodig ... Ik ken de eclipse en de Java-wereld al, maar ik heb hulp nodig bij het kiezen van de componenten voor het project:

  • welke Arduino (startpakket misschien?)
  • LED-strip ( smd 5050 op sw2812b , sk6812 , APA104 ...) meer dan 60 LED's/m
  • Voeding voor het project

Kun je me de juiste richting wijzen, berichten die nuttig voor me kunnen zijn, zodat ik op goede basis kan beginnen?

6
Ik betwijfel of je de starterkit nodig hebt, je hoeft alleen maar een Arduino-bord te kiezen op basis van je vereisten voor opslag van de code en macht.
toegevoegd de auteur user67244, de bron

2 antwoord

NeoPixels

De strips op basis van de WS2812/SK6812 en vergelijkbare chips, bij sommigen bekend als NeoPixels , zijn slimme manieren om volledig adresseerbare 24-bit kleuren-LED's te implementeren.

Een van de slimme dingen is dat ze slechts één datakabel nodig hebben, plus vermogen en Gnd, d.w.z.

  • + 5V
  • Data
  • Gnd

De pixelinformatie wordt verzonden door nauwkeurig getimede sequenties van 24 bits per pixel. De eerste pixel "schilfert" deze 24 bits af (dwz 3 x rood/groen/blauw) en geeft vervolgens de rest door aan de volgende pixel, enzovoort.

bibliotheken

Various people have written bibliotheken to do this for you including:

macht

Each pixel draws around 60 mA at maximum brightness (showing white) so you need to allow for a heavy-duty macht supply. Particularly if you have 5m of 144 pixels/m then that is 720 pixels, which would require 43.2 amps!

Volgens Adafruit:

To estimate macht supply needs, multiply the number of pixels by 20, then divide the result by 1,000 for the “rule of thumb” macht supply rating in Amps.

Zelfs dat betekent dat je 14,4 ampère nodig hebt voor je 720 pixels!

So bear that in mind when sizing your macht supply.

Adresseringsmethoden

De Adafruit-bibliotheek (voor zover ik kan zien) houdt de pixelinformatie in het RAM-geheugen en "dumpt" het vervolgens naar de NeoPixels in één bewerking. Hiermee kunt u mooie dingen in het geheugen doen en de resultaten naar de pixels kopiëren. Dat betekent echter dat je voor dit alles genoeg RAM nodig hebt. Bij 3 bytes per pixel (24 bits), als je 720 pixels hebt, is dat 2160 bytes, wat meer RAM is dan de kleinere processoren (zoals de Uno).

Grotere processors (zoals de Mega) hebben meer RAM.

Een alternatieve methode, zoals uitgelegd hier bewaart de gegevens niet in het RAM, maar genereert de kleuren" procedureel "tijdens het werken. Dit is veel minder RAM-intensief, maar misschien minder flexibel. Op die pagina linkt hij naar een YouTube-video waarin een bescheiden Arduino Duemilanove (vergelijkbaar met een Uno) te zien is meer dan 1000 pixels!

Procesgeneratie kan echter behoorlijk veel doen, je kunt bijvoorbeeld de hele reeks instellen op één kleur, die snel wijzigen of een regenboogeffect maken door de rode waarde voor elke volgende pixel te verhogen (laten we zeggen). Je kunt ook eenvoudig "chaser" -effecten maken.

De bibliotheek die ik heb geschreven is ook ontworpen om je in staat te stellen om minimaal RAM te gebruiken. Je zou je eigen opslagschema kunnen toevoegen, misschien slechts één byte per pixel opslaan, met minder bits per kleur (bijvoorbeeld 2 bits elk voor rood, groen, blauw) en dat zou de RAM-vereisten met een derde verminderen.

Bekabeling uitgevoerd

Je zou kunnen proberen de gegevens over 2m te verzenden. Ik waarschuw je dat de timing voor een zero-bit is dat het HOOG moet worden en dan LAGE binnen ongeveer 400 ns, dus je kunt het je niet veroorloven om het datasignaal te veel te laten degraderen.

When I had a similar string of coloured LEDs set up at Xmas time (not NeoPixels however) I had a long run of a 5V macht supply (just using a pair of figure-8 wire), and situated the processor quite close to the pixels. This is probably the safest way of doing it.

6
toegevoegd
BTW ik kreeg vandaag mijn 300 NeoPixel-reeks in de post. Inschakelend met helemaal wit bij volledige helderheid verbruikte het 3.9 ampères, en zelfs toen zag het eind van de strook er geel uit. Er is een voorziening op de mijne voor het voeden van beide uiteinden, en ik denk dat ik dat zou moeten doen als ik volledige helderheid wilde door de string.
toegevoegd de auteur Nick Gammon, de bron
Wauw, dat is een goed gedetailleerd antwoord, nu ben ik bang! een grapje :) Heel erg bedankt, ik zal dit allemaal in gedachte houden! dus de strip die ik heb gevonden is ok (72/m x 5 m = 360 pixels), ik ben blij dat te horen ^^
toegevoegd de auteur Eric Duminil, de bron

Ik hou van de ws2812 RGB-led's met geïntegreerde controller. Ze zijn te vinden op adafruit.com , b.v. hier: Adafruit NeoPixel NeoMatrix 8x8 .

Er zijn enkele goede tutorials over adafruit.com:

Bij het kiezen van je Arduino moet je in gedachten houden dat de Arduino Due draait op 3,3 V, terwijl de Arduino Mega wordt uitgevoerd bij 5 V. De ws2812 . Maar je kunt een level shifter gebruiken om een ​​Arduino te verbinden vanwege de ws2812 .

Je Arduino wordt van stroom voorzien via USB, de LED-matrices/strepen hebben hun eigen voeding nodig, maar een DC 5V-muurstekker (zoiets als een oplader voor een mobiele telefoon) zal het werk doen (controleer de max. Ampere waarderingen die hoog genoeg zijn voor je LED's) ).

Een starterspakket hangt af van wat u al hebt. Sommige startkabels zijn altijd goed om te hebben, ook basisgereedschap voor elektronica, bijvoorbeeld een soldeerbout of een prototypingbord .

3
toegevoegd
U hebt geen 2m lange USB-kabel nodig. Veel (alle?) Van Arduinos hebben ook een voedingsingang. Verleng gewoon een 5V-voeding om het te bereiken. Het wordt eenvoudiger met een 5V Arduino zoals de Uno. Het lijkt erop dat de strip die u noemde dezelfde/vergelijkbare chip (SK6812) heeft voor de NeoPixels.
toegevoegd de auteur Nick Gammon, de bron
Adafruit zegt om de afstand tussen de LED-matrices en de Arduino te minimaliseren. maar ik heb systemen gezien die werken met ~ 2 m kabel tussen de Arduino en de LED's. Maar een 2 m lange USB-kabel werkt ook.
toegevoegd de auteur allwynmasc, de bron
heel erg bedankt voor je hints. Blijft ik in Frankrijk, want ik hoorde dat er licentieverslagen waren over de naam Arduino ... kan ik de Arduino naast me hebben op ongeveer 2 meter van de ledstrip? of is het beter om een ​​2 meter lange USB-kabel te hebben ...?
toegevoegd de auteur Eric Duminil, de bron
Bedankt !! zou deze strip in orde kunnen zijn (model IP30 72Pixel RGB WW) aliexpress ?
toegevoegd de auteur Eric Duminil, de bron
ho nu begrijp ik je bericht ^^ de 2m usb-kabel was bedoeld voor dialoog met de pc ^^
toegevoegd de auteur Eric Duminil, de bron