Kunnen we MAYDAY of PAN PAN op de grond gebruiken?

Meestal lezen we, in rapporten, vliegtuigen die urgentie of noodsituaties melden tijdens de vlucht, terwijl ze in de lucht zijn. Maar is het juist om deze 'woorden' op de grond te gebruiken?

22
atccommunication.com/mayday-versus-pan-pan Geef een goede samenvatting. Als het onmiddellijk levensbedreigend is, dan zou "Mayday" ook op de grond gepast zijn.
toegevoegd de auteur sds, de bron
Voorbeeld uit de praktijk: youtu.be/jIt6CDLrPOo?t=1m4s
toegevoegd de auteur Guido Kanschat, de bron
Mayday op de grond kan ook worden gebruikt om ergens anders gevaar voor het leven te melden. Je ziet bijvoorbeeld een vliegtuig in brand staan ​​in het circuit. Er is geen radio-oproep geweest. Uitzenden van een mayday met vermelding van wat je zag en waar een goede procedure is.
toegevoegd de auteur Simon, de bron
Noodsituaties kunnen zelfs worden verklaard door niet-vliegtuigen, bijvoorbeeld als een controletoren moet worden geëvacueerd voor brand of een andere noodsituatie.
toegevoegd de auteur Greg Hewgill, de bron

2 antwoord

Ja, het is correct om MAYDAY of PAN PAN PAN op de grond te gebruiken.

Bij herhaalde trainingen worden we er vaak aan herinnerd dat in het geval van een afgekeurde start in het buitenland het belangrijk is om MAYDAY of PAN PAN PAN op de grond te gebruiken om verwarring door taalproblemen te voorkomen.

Het is waarschijnlijk een goed idee op elke luchthaven dat een gehandicapt vliegtuig op een drukke startbaan een groot gevaar kan vormen voor het landen en opstijgen van andere vliegtuigen.

21
toegevoegd
En natuurlijk wilt u zo snel mogelijk noodhulpdiensten in praktisch alle gevallen waarin u die woorden zou moeten gebruiken.
toegevoegd de auteur SMS von der Tann, de bron

Absoluut, ze zijn correct om op de grond te gebruiken als de situatie dit rechtvaardigt. Ze worden gebruikt om een ​​noodgeval of urgentie uit te drukken, en die kunnen zowel op de grond als in de lucht gebeuren. Deze omstandigheden zijn ongeveer hetzelfde: passagiersziekte waarvoor medische hulp nodig is, een motorbrand, onwettige inmenging, enz.

Als u belt, geeft u aan dat u zich op de grond bevindt en waar u zich bevindt.

10
toegevoegd
Een ander voorbeeld van wanneer Mayday op de grond gepast zou zijn, is wanneer je net in die grond bent gecrasht (bijvoorbeeld runway-excursie bij het opstijgen of landen, waarbij de baan is vastgelopen, enz.)
toegevoegd de auteur pauldoo, de bron
@JonStory Dat is waar, maar het is 'op de grond', zoals de vraag luidde. :)
toegevoegd de auteur pauldoo, de bron
@JonStory Tenzij het een botsing in de lucht was (in dit geval zult u waarschijnlijk snel ter plaatse zijn).
toegevoegd de auteur pauldoo, de bron
Recent voorbeeld : vliegtuig heeft directionele controle verloren tijdens landing rollout.
toegevoegd de auteur Peter Shor, de bron
@reirab - ik vermoed dat er niet veel twijfel over bestond: "Als je crasht, kun je een mayday-oproep doen": p dat is zo ongeveer de definitie van een noodgeval
toegevoegd de auteur Jon Story, de bron
Ik zou me wagen dat als je niet op de grond bent, je waarschijnlijk nog niet bent gecrasht
toegevoegd de auteur Jon Story, de bron
Ah maar je zei dat je in die grond was gecrasht. Hoe dan ook, stuur zeker een Mayday
toegevoegd de auteur Jon Story, de bron