Worden squawk-codes gebruikt met ADS-B?

Bij gebruik van ADS-B zijn squawk-codes nog steeds nodig of geeft het apparaat een discrete code (zoals een staartnummer of iets) dat wordt herkend door ATC?

6
ADS-B gebruikt een unieke code die is toegewezen aan het casco voor zijn hele leven. Is dat waar je naar vraagt?
toegevoegd de auteur Simon, de bron
@RonBeyer Misschien heb ik het mis, maar ik dacht dat het doel in de VS was dat ADS-B in de nabije toekomst modus c/s zou vervangen. Maar de vraag is meer of het systeem gebruik maakt van squawk-codes.
toegevoegd de auteur TomMcW, de bron
@Simon Maakt het atc-systeem gebruik van die code om u te herkennen?
toegevoegd de auteur TomMcW, de bron
@RonBeyer Het lezen van die pagina is mijn vraag. Ik had de zin verkeerd die zei "niet in de nabije toekomst, niettemin." Ik vroeg me gewoon af of je geen contact hebt met ATC en VFR niet zo kwaad als ATC informatie kan zien zoals jij bent of wat voor soort vaartuig je bent
toegevoegd de auteur TomMcW, de bron
Vraag je of een transponder nog steeds nodig is? Het antwoord op die vraag is absoluut ja. Als u ADS-B gebruikt, hoeft u de vereisten voor bepaalde luchtruimten niet te verwijderen waar u een transponder nodig hebt. Klinkt overbodig, maar is logisch als je denkt aan alle bestaande TCAS-systemen die erop vertrouwen.
toegevoegd de auteur c69, de bron
ADS-B gebruikt geen squawk-codes en squawk-codes verdwijnen binnenkort niet meer, zie FAA ADS-B FAQ, # 21 - Zullen Mode-C Transponders voor onbepaalde tijd nodig zijn? Het is mogelijk in de toekomst dat ADS-B de transpondervereiste zal verwijderen, maar niet in de nabije toekomst. Dus het systeem blijft transpondercodes gebruiken voor zover ik weet. De FAQ-pagina die ik heb gekoppeld heeft goede informatie.
toegevoegd de auteur c69, de bron
Ja, ATC zou op zijn minst je N-nummer en vliegtuigtype moeten kunnen zien als je VFR squirt, zoals in het antwoord van Voretaq hieronder. Ik weet niet zeker of je er wel op zou moeten rekenen totdat NexGen volledig is geïmplementeerd en alle radarstations zijn geüpgraded.
toegevoegd de auteur c69, de bron

1 antwoord

Ja, squawk-codes worden nog steeds gebruikt en vereist voor ADS-B.
Het is mogelijk dat dit in de toekomst kan veranderen, maar vanwege de gesplitste implementatie heeft de FAA gekozen voor ADS-B. Ik denk niet dat dit waarschijnlijk is.

ADS-B werkt door extra informatie te geven voorbij de Mode A (squawk) -code - deze is ofwel gecodeerd op de 1090MHz-transponderfrequentie (Mode S "Extended Squitter" - wat de meeste van de wereld gebruikt) of verzonden op een afzonderlijke frequentie (de 987MHz "Universal Access Transceiver" -frequentie, die alleen voor de VS/FAA bedoeld is, hoofdzakelijk voor lichte GA-vliegtuigen).

De Mode S en Extended Squitter-gegevens bevatten zaken als het unieke Mode S-adres van het vliegtuig (een 24-bits nummer dat door het nationale register aan het vliegtuig is toegewezen, in de VS is dit gekoppeld aan het N-nummer), en kan ook het staartnummer bevatten of vluchtnummer. Het ATC-radarsysteem zal deze informatie voor de controller accepteren en weergeven.
Op dit moment worden de Mode S/ES-gegevens niet gebruikt als een vervanging voor de Mode A transpondercode, maar omdat Mode S-gegevens door het ATC-secundaire radarsysteem komen, is het allemaal onmiddellijk beschikbaar met de secundaire radarretour op dezelfde manier als een modus A squawk-code is, en het is mogelijk dat de FAA de Mode S ID in plaats daarvan gebruikt voor de modus A squawk-code voor deze vliegtuigen in de toekomst.

De 987 MHz UAT-uitzendingen bevatten ook het Mode S-adres (omdat het een nuttige unieke identificatie is voor een bepaald vliegtuig) en ook het ID/staartnummer van de vlucht kan worden verzonden. Informatie van UAT-zenders wordt ontvangen via afzonderlijke grondstations en gerecombineerd met de radarretour in de ATC-radarback-end Er is wat magie aan die recombinatie die buiten mijn bereik ligt, maar mijn beperkte begrip is dat omdat de UAT-gegevens niet direct gecorreleerd zijn met een radarretour, squawkcodes deel uitmaken van hoe de twee overeenkomen (de radarcomputer kent je N nummer door uw discrete squawk-code, weet het UAT-grondstation dit van uw Mode S ID - als ze overeenkomen en de positiegegevens redelijk zijn, kan de ADS-B-informatie aan uw radargegevensblok worden gekoppeld).

4
toegevoegd
Het ADS-B-gegevensformaat bevat eigenlijk een voorziening voor het uitzenden van de Mode A-code, dus er is geen fantasierijke correlatie met SSR-gegevens nodig om deze weer te geven.
toegevoegd de auteur jatanp, de bron
Waar ik naar keek was DO-260B, dat is 1090ES, maar ik heb (misschien ten onrechte) aangenomen dat het dezelfde berichtindelingen zijn die over het UAT-kanaal worden getunneld. (Voor 1090ES wordt de Mode A-code toegevoegd aan de DF = 17, Type = 28, Subtype = 1-bericht) voor de concept-DO-260B die ik kon lezen zonder te betalen via de neus.
toegevoegd de auteur jatanp, de bron
En nu ontdek ik dat UAT eigenlijk een heel ander berichtformaat gebruikt, dus ik weet eigenlijk niet wat ik dacht dat ik wist. :-(
toegevoegd de auteur jatanp, de bron
@HenningMakholm Heb je daar een referentie voor? Ik dacht dat er iets voor was (het is logisch!) Maar ik kon niets vinden in een snelle zoekopdracht, en alle dingen waar ik naar heb gekeken is 1090ES dus ik ben niet zo bekend met de details van ADS- B Out op UAT-hardware.
toegevoegd de auteur t3rse, de bron