Kan een helikopter echt met rotoren vliegen, dit gaat langzaam?

Ik keek deze youtube-video en ik zag dat ze na 3:17 seconden een helikopter voor kustwacht tonen een man redden van een schip. Wat schokkend is, is dat de hoofdrotor van de helikopter ongelooflijk langzaam lijkt te draaien en de staartrotor volledig is gestopt.

Hoe was de helikopter in staat om met zo'n lage rotatiesnelheid te blijven vliegen? Was dit een optische illusie of draaide de rotor echt zo langzaam?

En hoe was de helikopter niet aan het draaien? Uit wat ik begrijp is het hoofddoel van de achterrotor het tegengaan van de rotatiekracht van de hoofdrotor. Omdat de achterrotor niet bewoog, had de helikopter dan geen draaifreesteller tegen de spin van de hoofdrotor moeten ontwikkelen (ook al was het langzaam)?

6
De bladen zijn wazig vanwege hun snelheid. Als de snelheid traag was, zouden ze zeer scherpe randen hebben, zoals de cabine. Dit is niet mogelijk om te vliegen met zo weinig lucht die per seconde naar beneden wordt geblazen - dit zou wel een goede snelheid kunnen zijn voor een plafondventilator :-) De staartrotormessen zijn niet zichtbaar, je ziet de vaste stutten de rotoras onderhouden.
toegevoegd de auteur Galwegian, de bron
@TomMcW: Ah ik dacht dat het simpele struts waren! Tussen haakjes is het mogelijk om markeringen op de bladen van het anti-koppel te zien op deze contrasterende momentopname . En ja, zoals Jörg zei dat het een helikopter is die wordt gebruikt om piloten op/van schepen in de regio Bordeaux te vervoeren ( Google-vertaling ).
toegevoegd de auteur Galwegian, de bron
Het is vrijwel zeker alleen maar een frame-rate-effect. De rotors draaien niet zo langzaam.
toegevoegd de auteur bentford, de bron
Ik bedoelde dat dat het gebruikelijke is, want omdat je naar een reeks stilstaande beelden kijkt die op een bepaalde frequentie zijn opgenomen, lijken dingen die snel draaien vaak langzaam of zelfs achteruit te bewegen. Je kunt dit vaak zien in video's van autowielen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om het verschil te zien tussen de bladen die 10 graden per frame draaien en 100 (= 90 + 10; het is een machine met vier rotoren) graden per frame of zelfs 190 graden per frame, omdat de resulterende reeks foto's zou zijn zien er identiek uit.
toegevoegd de auteur bentford, de bron
@DavidRicherby Dat is ook wat ik eerst bedacht, maar als je naar de man en het water kijkt, ziet de framerate er goed uit.
toegevoegd de auteur user3244085, de bron
@DavidRicherby maar meestal als dat gebeurt, is er een knipoog en andere onvolkomenheden. Ik heb het nog nooit zo soepel gezien. Ook de trailrotor is perfect stil, ik heb nog nooit zo'n frame rate-effect gezien.
toegevoegd de auteur user3244085, de bron
Het is een simpele optische illusie. Een algemeen en bekend stroboscoopeffect . Niets meer niets minder.
toegevoegd de auteur Simon, de bron
Hier is nog een goed voorbeeld , en nog een . In de tweede lijken de bladen achteruit te gaan.
toegevoegd de auteur Simon, de bron
De staartrotor lijkt niet te worden gestopt. je kunt de bladen helemaal niet zien; ze zijn gewoon een waas. Waar je naar kijkt zijn de stroming-straigtening stators in de staart van de fenestron. Ze bewegen niet
toegevoegd de auteur TomMcW, de bron
Trouwens, dat is geen redding, ze nemen gewoon een piloot op (de marine-soort).
toegevoegd de auteur Maijin, de bron

3 antwoord

Het is een illusie dat de bladen langzaam lijken te gaan. Het is eigenlijk een bekend effect dat het wagenwieleffect wordt genoemd.

In wezen draait de rotor dicht bij een even veelvoud van de framerate van de camera gedeeld door het aantal rotors.

Dit betekent dat tussen de frames de bladen een volledige kwartrotatie (of een veelvoud daarvan) hebben verplaatst. De illusie creëren dat de rotor langzamer beweegt dan hij eigenlijk is.

30
toegevoegd
" Dit betekent dat tussen de frames de bladen een volledige kwartrotatie hebben verplaatst ": of een aantal kwartalen (als er 4 bladen op de rotor zijn).
toegevoegd de auteur Galwegian, de bron
Het sluitereffect kan zelfs de rotor doen lijken op helemaal niet draaien
toegevoegd de auteur user9892, de bron
In de bovenstaande opmerkingen kun je het punt over de fenestron genoemd door @TomMcW toevoegen. Om een ​​deel van zijn commentaar hier te citeren: "je kunt de bladen helemaal niet zien, ze zijn slechts een waas." Wat je aan het kijken bent, zijn de stroming-straigtening stators in de staart van fenestron. "
toegevoegd de auteur J Walters, de bron

Veel dingen geven vergelijkbare effecten. Stroboscooplampen zijn populair bij dans- en andere uitgaansgelegenheden. Eén spel was om de stroboscooptiming aan te passen, zodat een draaiend wiel eruit zou zien alsof het achteruit ging, vervolgens naar voren, dan stilstaan ​​enzovoort, totdat je het spel zat werd.

Bekijk oude westerns uit de film en de wielen zien er soms uit alsof ze achteruit gaan.

In de tijd van oude CRT-monitoren moesten tv-programma's gebruikmaken van speciale elektronica met tv's gefilmd op shows om te voorkomen dat de video uiteen zou vallen of andere grappige dingen zou doen.

U kunt een eenvoudig stroboscoopeffect krijgen met veel moderne LED-kerstlichtstrings. Beweeg je ogen snel zodat je zicht het licht passeert en je ziet misschien wel dat de lichten lijken te knipperen. Eigenlijk knipperen ze altijd. Het is alleen dat ze sneller flitsen dan normaal het geval is.

7
toegevoegd
En ze waren ook gewend aan ontstekingstijdstippen aanpassen aan auto's, toen de ontsteking nog mechanisch was. Ook op draaitafels . Draaitafels zijn nog niet zo bekend, maar zijn tophype :-)
toegevoegd de auteur Galwegian, de bron

Dat is een illusie, het gevolg van het feit dat de framesnelheid van de videocamera een veelvoud is van de rotorsnelheid. Het gebeurt zo dat wanneer de video een individueel frame neemt, de rotorbladen zich op of in de buurt van dezelfde positie bevinden, zodat de rotor lijkt te draaien erg langzaam of in sommige gevallen stationair te zijn. Als je recente video's opzoekt van grote prop vliegtuigen die worden gestart, kun je vaak zien dat de prop stationair lijkt te worden (de propbladen lijken ook te buigen) terwijl ze de motor opzwepen ... hetzelfde basiseffect. Je ziet dit niet in oude films, omdat de film zo'n lage snelheid had met een lange belichtingstijd voor elk frame dat een bewegende rotor wazig zou zijn.

Er was echter één helikopter waarvan de hoofdrotor op een zeer ontspannen 88 toeren draaide ... de Hughes XH-17 . Het werd uit verschillende bronnen samengebundeld, waaronder een cockpit van een Waco CG4-zweefvliegtuig, om de haalbaarheid te testen van een zeer grote helikopter met rotors aangedreven door stralen aan het uiteinde van de rotorbladen. Brandstof werd in de puntstralen gespoten en ontstoken om rotoraandrijving te verschaffen, vandaar de zeer kleine staartrotor - er werd zeer weinig koppel geproduceerd door dit systeem.

De twee turbinemotoren zijn er alleen om perslucht aan de uiteinden van de rotoren aan te voeren. De XH17 heeft tot nu toe de grootste rotorbladen ooit op een helikopter gemonteerd, met een hoofdrotordiameter van 129 voet.

1
toegevoegd