Hoeveel efficiencywinst kan worden toegeschreven aan de afhandeling van vliegtuigen?

Sinds het begin van commerciële vliegtuigen, bouwden constructeurs om vliegtuigen zuiniger te maken. Ik neem aan dat de meeste winst sindsdien voortkomt uit een schoner aërodynamisch ontwerp, gewichtsbesparing en ontwerp van de motor.

Dit zijn echter niet de enige factoren waarmee rekening moet worden gehouden. We zijn bijvoorbeeld ook beter geworden in het voorspellen van meteo of het verzenden van live informatie over luchtstromen, zodat vliegtuigen meer tijd in de gunstigste zones kunnen doorbrengen. Verkeersregeling kan ook het brandstofverbruik verbeteren door de landingen van vliegtuigen te optimaliseren of door de taxi/stationairtijd te verminderen.

Hoeveel van de winst in efficiëntie kan aan deze factoren worden toegeschreven?

Een andere manier om het uit te drukken zou zijn: hoeveel brandstofefficiënter zou het zijn om vandaag met een oud vliegtuig te vliegen met moderne avionica?

7
Ik geloof niet dat deze vraag te breed is, het is gewoon een vraag van hoog niveau die een breed antwoord vereist.
toegevoegd de auteur Jay Carr, de bron
@GdD Ik denk dat ik meer 'breed' bedoelde in de 'algemene, op het hoogste niveau'. Niet de "gedetailleerde, veelzijdige, zou een boek moeten schrijven" -zin. Op hoog niveau overzichtsvragen, zoals deze, zijn prima.
toegevoegd de auteur Jay Carr, de bron
Hoe kan ik de vraag bewerken om hem meer geschikt te maken?
toegevoegd de auteur Antzi, de bron
Hoewel een goed antwoord veel informatie kan bevatten om de efficiëntiewinst te verklaren, kan een acceptabel antwoord een voering zijn: "We krijgen ± n% bron: [url]"
toegevoegd de auteur Antzi, de bron
Dat is de definitie van te brede @JayCarr ...
toegevoegd de auteur GdD, de bron
Ik denk niet dat dit helemaal zo breed is. Het kan vrij bondig worden beantwoord. Bovendien denk ik dat het een heel goede vraag is die hier nog niet eerder is gesteld.
toegevoegd de auteur TomMcW, de bron

1 antwoord

In a paper written in 2010 several factors are laid out in addition to aircraft design that have improved fuel efficiency and cost over the years and possible improvements in the future. Several areas were highlighted.

routing

Meer luchtruim openstellen door efficiënter gebruik verhoogt de efficiëntie.

Naar schatting wordt maximaal 8% van alle vliegtuigbrandstof verspild als gevolg van de inefficiënte routes die vliegtuigen moeten afleggen.

Het document noemt vluchtbeheersystemen op nieuwere vliegtuigen als een bijdrage aan de efficiëntie van routering.

Op bepaalde oceanische routes berekenen vluchtbesturingscomputers automatisch hun eigen, meest efficiënte routeringen met enkele indrukwekkende resultaten. Eén luchtvaartmaatschappij heeft bijvoorbeeld gewerkt met het Australische luchtverkeersbeheer om in tien jaar bijna 10 miljoen liter vliegtuigbrandstof en 772 uur f lichte tijd te besparen. Het doet dit door gebruik te maken van de jetstreams en de wind in de Indische Oceaan.

De volgende grafieken tonen de verwachte besparingen voor de implementatie van NextGen-luchtverkeerssystemen in de VS en SESAR in Europa.

enter image description here

enter image description here

Continue klim

In staat zijn om continu naar kruishoogte te klimmen, kan brandstof besparen.

Een aantal luchthavens en luchtvaartmaatschappijen testen het gebruik van zogenaamde 'groene vertrekken', waardoor piloten kunnen opstijgen en klimmen naar de optimale kruishoogte in één vloeiende, ononderbroken klim. Dit staat in contrast met de traditionele methode om in verschillende stappen naar de kruishoogte te klimmen. Door deze nieuwe vertrekmethode alleen al op één luchthaven te gebruiken, werden in één jaar tijd zo'n 10.000 ton brandstof en 32.000 ton koolstofdioxide bespaard.

Continue afdaling

Net als bij klimmen, kan brandstof worden bespaard door stapsgewijze benaderingen te vermijden.

In trials, fuel savings of up to 40% during the approach phase have been demonstrated. This equates to between CDO [Continue afdaling operations] vs stepped approach 50 and 150kg of fuel depending on the level at which CDO is commenced and the aircraft type. Up to 150,000 tonnes of fuel a year, or 500,000 tonnes of CO2, could be saved in Europe alone if CDO approaches were more widely adopted.

Op satellieten gebaseerde benaderingen en afwijkingen

Het gebruik van RNAV-procedures helpt vliegtuigen door de luchthavenomgeving te versnellen.

Met behulp van satellietgebaseerde en ingebouwde precisie-navigatiesystemen zoals "Gebied Navigatie" en "Vereiste navigatieprestaties" kunnen ANSP's [Luchtvaartnavigatiedienstverleners] het luchtruim en de procedures opnieuw ontwerpen, zodat vliegtuigen automatisch brandstofbesparend kunnen vliegen routes naar en van de drukste luchthavens ter wereld. Deze nieuwe vertrekroutes hebben sinds het begin van hun vertrek vertragingen van meer dan 2,5 minuten per vlucht op één luchthaven verminderd. De jaarlijkse brandstofbesparing wordt geschat op $ 34 miljoen, met een cumulatieve besparing van 105 miljoen van 2006 tot en met 2008.

Grondafhandeling

Brandstof wordt bespaard door taxi's met een enkele motor of sleepboten te gebruiken, indien van toepassing.

Een andere plaats waar meer efficiëntie kan worden vergaard, is door grondstroom te installeren om APU-gebruik te verminderen.

studies suggereren dat tot 85% van het APU-gebruik kan worden verminderd als er op de grond elektrische stroomsystemen beschikbaar zijn, waardoor de brandstofrekening per poort met $ 100.000 per jaar wordt verlaagd.

Vertragingen verminderen

Een ander kostbaar probleem is vertragingen. Vliegtuigen eindigen op de oprit of taxibaan brandende brandstof wachten op vrije ruimte.

Alleen al in de Verenigde Staten bedroegen de kosten voor het verbranden van brandstof ter plaatse als gevolg van vertragingen voor het vluchtschema van de luchtvaartmaatschappij alleen al in 2008 meer dan $ 5 miljard.

Conclusie

The following graph represents the potential fuel savings projected into the future broken down by technological improvements in aircraft design and fuels, operational issues such as Grondafhandeling and delays, and infrastructure such as airspace availability and routing. Of course any future projection is speculative.

enter image description here

7
toegevoegd