Op commerciële vliegtuigen, wordt asymmetrische stuwkracht gebruikt als onderdeel van normale operaties?

Ik weet dat bij het manoeuvreren op de grond vaak asymmetrische stuwkracht wordt gebruikt, bijvoorbeeld om te helpen bij bochten tijdens het taxiën.

Zijn er andere omstandigheden in normale operaties die misschien het gebruik van opzettelijke asymmetrische stuwkracht bij het manoeuvreren vereisen?

Ik vraag met name niet naar noodgevallen of andere abnormale operaties, vliegproeven of automatische bediening. Ik zou de vraag kunnen herformuleren als "bij de dagelijkse operaties van het vliegen met een meermotorige commerciële straal, asymmetrische stuwkracht wordt gebruikt om het vliegtuig te besturen wanneer het niet op de grond is?".

15
Ik neem aan dat "engine out" niet telt als "normale operaties".
toegevoegd de auteur FreeMan, de bron
@FreeMan Juist. Ik ben specifiek niet over nood- of abnormale operaties.
toegevoegd de auteur Simon, de bron
@SMSvonderTann Nee, ik ben met name geïnteresseerd in het dagelijks "gewoon mijn best doen" om commerciële multi-engine jets te vliegen. Bedankt.
toegevoegd de auteur Simon, de bron
Zou "Normal Testing Operations" tellen?
toegevoegd de auteur SMS von der Tann, de bron

2 antwoord

This paper from Boeing sheds a light on the subject:

[A] n opzettelijk gashendel omhoog of omlaag kan een gewenst giermoment creëren, gevolgd door een gewenst afrolmoment. Het gebruik van asymmetrische stuwkracht op de bedieningsrol is niet nauwkeurig vanwege de vertragingstijd die gepaard gaat met het opzwenken of spoelen van de motor en moet worden vermeden, tenzij er geen ander middel voor rolbesturing beschikbaar is.

Hoewel het papier weliswaar over het rechtzetten van het vliegtuig vanuit een in de vlucht gejaagd vliegtuig gaat, en daarom gebaseerd is op een rampscenario, blijft de boodschap van toepassing op de dagelijkse vlucht: asymmetrische stuwkracht is niet de geprefereerde controlemethode, zoals de vertraging tussen het aanpassen van het gaspedaal en de daadwerkelijke stuwkrachtverandering maakt het minder precies om te manoeuvreren dan de hoofdregeloppervlakken.

10
toegevoegd

Asymmetrische stuwkracht wordt soms gebruikt tijdens sterke zijwindstoten en landingen met de zijwind om extra gierbevoegdheid voor het vliegtuig te bieden. Een piloot kan een verschil in stuwkracht tussen beide motoren instellen om de roerdruk tijdens die operaties te verminderen. Dit is over het algemeen alleen aan te raden bij constante zijwindomstandigheden, omdat windstoten de controle over het vliegtuig verraderlijk kunnen maken.

1
toegevoegd