Wat is het doel van het tweede wifi-netwerk aan boord van (sommige?) B787-vliegtuigen?

Ik vloog onlangs voor het eerst op een Boeing 787-8 Dreamliner, geregistreerd A7-BCY . Dit vliegtuig had het universele symbool voor wifi uiterlijk weergegeven naast de toegangsdeur, en aangezien wifi op een vliegtuig een andere primeur voor mij was, wilde ik het graag uitproberen. Wat ik deed, zonder veel tamtam.

De wifi die gebruikt werd om internettoegang te bieden, kreeg de naam "OneAir", wat consistent is met de naam van de connectiviteit/entertainment aan boord van de luchtvaartmaatschappij.

Wat mij intrigeerde, was dat er een tweede wifi-netwerk beschikbaar was (hoewel beveiligd tegen openbare toegang) dat genoemd werd met de registratie van het vliegtuig "A7-BCY" in de SSID van het netwerk.

Wat is het doel van dit netwerk? Tot welke gegevens zou u toegang kunnen hebben/zien of u er verbinding mee zou maken via een laptop (bijvoorbeeld)?

(Opmerking: ik weet dat hier enkele vragen zijn gesteld en over computerbeveiliging met betrekking tot de kwetsbaarheid van moderne vliegtuigen voor hackers - ik ben minder geïnteresseerd in "doemscenario's" met deze technologie en meer geïnteresseerd in de legitieme toepassingen van dit netwerk )

11
Als het alleen voor onderhoud wordt gebruikt, wat niet ondenkbaar is, vraag ik me af waarom ze het niet gewoon zouden uitschakelen als het in de operationele modus staat. Het lijkt een verspilling van macht. Ook als het alleen voor onderhoud wordt gebruikt, lijkt het een verspilling van gewicht om het de hele tijd met u mee te nemen wanneer het een externe eenheid zou kunnen zijn wanneer nodig.
toegevoegd de auteur Eric Haskins, de bron
@TomMcW Als het eigenlijk een onderhoudsnetwerk zou zijn (wat het blijkbaar ook niet is), zou ik een beetje verbaasd zijn als het eigenlijk twee BSS's op dezelfde hardware waren. Als ik een vliegtuig zou ontwerpen met zowel een onderhouds- als een wifi-netwerk voor passagiers, zou ik er lucht tussen krijgen. En waarschijnlijk ook het onderhoudsnetwerk afsluiten als het niet in gebruik is. Voor de ogenschijnlijke werkelijke use case (iPads voor het cabinepersoneel), ja, je hebt gelijk dat dit waarschijnlijk de toegangspunten voor delen zijn.
toegevoegd de auteur pauldoo, de bron
@HowardMiller streamen naar waar? De passagiers in het vliegtuig?
toegevoegd de auteur Harriv, de bron
@sbooth: de OP zegt dat ze een basisstation hebben gedetecteerd waarbij de SSID de RN van het vliegtuig is. Dit betekent dat het vliegtuig in dit geval geen klant is (er is geen SSID-uitzending voor een client), maar een basis (een toegangspunt in het jargon). De link naar E-enabled moet niet gerelateerd zijn omdat het vliegtuig een client is en geen basis. Het zou een beveiligde toegang tot het "zelfde" W-LAN kunnen bieden dat dezelfde is voor passagiers, maar met verhoogde privileges. Ik vermoed dat de twee AP op verschillende frequenties staan, één op 2,4 GHz, de andere op 5 GHz.
toegevoegd de auteur Galwegian, de bron
boeing.com/commercial/aeromagazine/articles/qtr_01_09/pdfs/ & hellip; heeft algemene informatie. Ik kan me voorstellen dat het wordt gebruikt voor onderhoud.
toegevoegd de auteur Niko Gunadi, de bron
Ik zou zeggen dat de PDF gevonden door @sbooth vrij goed deze vraag beantwoordt. Het behandelt de "Wat is het doel van dit netwerk?" vraag vrij goed, en, door inferentie, het gedeelte "Welke gegevens zou u kunnen zien/zien", ook.
toegevoegd de auteur FreeMan, de bron
@ron Het verzenden van de SSID of niet betekent niets voor de beveiliging. Het is triviaal (ik heb een app op mijn telefoon) om netwerken te vinden die de SSID niet uitzenden.
toegevoegd de auteur Simon, de bron
De kracht die nodig is om een ​​WiFi-kanaal in de romp van een vliegtuig te laten lopen, vooral als niets met dat netwerk is verbonden, is verwaarloosbaar.
toegevoegd de auteur Jon Story, de bron
Het is waarschijnlijk dezelfde wifi-router, dus het voegt geen gewicht of stroomverbruik toe tenzij iets het gebruikt. Met mijn thuisrouter heb ik twee verschillende SSID's met afzonderlijke aanmeldingen en wachtwoorden. De tweede ID kan door de bemanning tijdens de vlucht worden gebruikt voor EFB-functies
toegevoegd de auteur TomMcW, de bron
Afgezien van het feit dat het bezig is, wat OK is, ben ik verrast dat ze de SSID helemaal uitzenden, lijkt me een beveiligingsprobleem ...
toegevoegd de auteur c69, de bron
Misschien wordt het gebruikt voor het streamen van het soort informatie dat meestal wordt opgeslagen in de 'zwarte dozen' van het vliegtuig, zodat ze niet naar hen hoeven te zoeken als het vliegtuig verdwijnt.
toegevoegd de auteur Ted, de bron
@JustSid Dish Network
toegevoegd de auteur Ted, de bron

1 antwoord

Ik denk dat het te maken heeft met het gebruik van IPads door voornamelijk het cabinepersoneel, volgens deze artikel :

Het helpt ook om klanten snel te identificeren en kan worden gebruikt om andere personeelsleden te wijzen op de speciale maaltijd- of servicevereisten van een passagier.

Om bemanning via de IPad met elkaar te laten communiceren, moeten ze op de een of andere manier verbonden zijn, dus ik denk dat het netwerk dat je ziet alleen is gekoppeld aan een lokaal gehoste server, zodat alle IPads dezelfde gegevens kunnen benaderen, zelfs als een bemanning lid maakt een verandering.

7
toegevoegd