Kun je een tantaalcondensator beschadigen door hem te monteren met een warmtepistool?

Ik heb net een aantal 47uF tantaalcondensatoren op een printplaat gemonteerd. Ik gebruikte een warmtepistool bij 325 ° C om ze op te warmen, zodat het soldeersel daaronder zou smelten en dan zouden ze op hun kussens gaan zitten. Ze hadden succes, maar ik was bezorgd dat het hittekanon de doppen beschadigde omdat ze erg heet werden en een of twee van hen verkleurd (licht geroosterd: D). De machine start goed.

2
Welke condensatoren? Het gegevensblad zou specificaties hebben over de soldeerprocessen die het kan overleven.
toegevoegd de auteur Travis Christian, de bron
Je kunt een tantaalcondensator beschadigen door er suggestief op te glimlachen ...
toegevoegd de auteur The Photon, de bron

1 antwoord

Elk onderdeel kan door te veel hitte worden beschadigd. Fabrieken regelen zorgvuldig de temperatuur van hun "soldeer reflow-ovens" om die balans te vinden tussen het solderen van het onderdeel en het vernietigen ervan. Het is meer dan alleen de temperatuur die ze regelen, het is de tijd of snelheid waarmee een onderdeel naar een temperatuur wordt gebracht, hoe lang het daar blijft, en dan hoe snel het afkoelt. Sommige ovens hebben 7 of meer zones, elk met hun eigen temperatuurregelaars, alleen voor dit doel.

Het probleem met een warmtepistool is dat je nergens echt controle over hebt. Terwijl het pistool op 325 ° C kan worden ingesteld, heb je geen idee hoe heet de onderdelen werden, of hoe snel. Kan het warmtepistool de onderdelen hebben beschadigd? Absoluut. Maar het had ook kunnen werken.

Er zijn deze dingen die 'hot air reflow soldeerstations' worden genoemd, wat in wezen een duur warmtepistool is dat is ontworpen om dit soort dingen te doen. Het heeft veel bedieningselementen voor het solderen van onderdelen zonder ze te beschadigen.

Als het gaat om doppen, is er echt geen reden om een ​​hittepistool te gebruiken - of zelfs een soldeerstation voor het opnieuw solderen van hete lucht. Er zijn slechts twee pinnen, die relatief groot zijn. Zelfs als de PCB verkeerd is gedaan, zijn er altijd manieren om een ​​dop erop te hacken.

De enige onderdelen die ik niet kan solderen met een standaard soldeerbout zijn BGA's en sommige QFN's met de E-Pad op de bodem. Al het andere, TSSOP's, TQFP's, enz., Ik kan gewoon een standaardijzer gebruiken.

7
toegevoegd
De pasta werkt, @DarkGoob. Als de flux niet eens aan je pen kleeft, betekent dit dat de pen geoxideerd is - vertin het.
toegevoegd de auteur Annan, de bron
Nou, het was een stuk makkelijker om de oude doppen met het heteluchtpistool te verwijderen. Ik dacht dat ik het ook zou gebruiken om de vervangingen toe te voegen, omdat ik geen goede resultaten had en mijn pogingen om normaal soldeer te gebruiken niet leken te werken zoals ik had verwacht. Het soldeersel was aan het einde van het ruwe soldeerstuk aan het uitlopen, in tegenstelling tot het naar beneden gaan op de kussens. Ik vermoed dat het komt omdat ik die prachtige stroom nodig heb. Dus best ga ik wat kopen!
toegevoegd de auteur wlesieutre, de bron
Ja, rosin-core is wat ik heb en het werkt niet. Sommige flux krijgen, maar ze hebben het niet bij de Shack, behalve in de vorm van pasta (?). De vloeibare soort was die in alle youtube SM-video's. OK. Ik ga het vinden.
toegevoegd de auteur wlesieutre, de bron
@DarkGoob Hoewel het gemakkelijker is om oude onderdelen (caps, chips, enz.) Te verwijderen met een warmtepistool, hebt u geen goede controle over wat wordt verwarmd. Het is mogelijk om de doppen te verwijderen, maar andere dingen te beschadigen. Flux is je vriend. Gebruik het vaak en veel. Pas echter op dat SOMMIGE flux geleidend kan zijn en moet worden verwijderd.
toegevoegd de auteur user3624, de bron
@ JohnR.Strohm Vaak is de flux in het soldeer niet genoeg, vooral bij onderdelen die op het oppervlak worden gemonteerd. In mijn lab heb ik extra stroom in kleine flesjes en ik gebruik het royaal en vaak. Bij blootstelling aan lucht en hitte wordt de flux snel ineffectief. Als je het ding niet snel gesoldeerd krijgt, wordt de flux waardeloos en moet je meer toevoegen. Bij SMT-onderdelen duurt het vaak langer om het onderdeel te solderen dan de "nuttige tijd" van de flux en meer flux is het enige dat kan helpen.
toegevoegd de auteur user3624, de bron
@DarkGoob, er is een reden dat ze rosin-core soldeersel maken.
toegevoegd de auteur John R. Strohm, de bron