Help bij het identificeren van een motor en hoe je hem kunt besturen met een Arduino

Ik experimenteer met het regelen van het transport van een oude super-8 filmprojector via Arduino. Mijn huidige oplossing start/stopt de motor door eenvoudig de pauzeknop van de projector te schakelen via relais, waardoor ik eenrichtingsbesturing en één snelheid heb.

Maar ik wil zowel de richting als de snelheid van de motor regelen. De projector heeft knoppen voor vooruit/achteruit en een wiel dat is aangesloten op een instelbare weerstand voor snelheid, maar het beste zou zijn als ik deze (eind jaren zestig) bedieningselementen volledig zou kunnen negeren en de motor rechtstreeks vanuit de Arduino zou kunnen aandrijven.

Dus ik vraag twee dingen.

a) Help om het type motor te identificeren, want ik heb geen idee (mijn gok zou een AC type zijn ..?)

Er staat 55W/7000rpm op de motor en het lijkt erop dat deze op netspanning werkt. De grote transformator rechts lijkt alleen op de lamp te zijn aangesloten.

Hier is een foto van de motor:

http://cl.ly/322Q2x3Z361o2a3k3t47

Onder de motor bevindt zich het schakelbord, aan de achterzijde de gebruikerstoetsen. De 4 meest linkse draden verbinden met verschillende locaties op de motor (spoelen?).

Dit is moeilijk te zien op de foto's, maar de twee ronde condensatoren zijn allebei verbonden met het buitenframe van de motor, één verbindt met de zwarte draad naar de motor, de andere is verbonden met de blauwe draad aan de rechterkant van het schakelbord.

Er zijn dus 3 draden die naar het schakelbord leiden en die niet rechtstreeks op de motor zijn aangesloten. De meest rechtse (zwarte) komt van die spanningsschakelaar onder de stroominvoer. De blauwe komt ook uit de spanningsschakelaar nadat hij eerst de snelheidsregeling (instelbare weerstand) heeft gepasseerd. De bruine draad is verbonden met de meest rechtse pin van de stroomingang.

Hier is de bedrading nader bekeken:

http://cl.ly/3J3F1A0K3N2N2P2c3g0u

b) Hoe ziet een regelcircuit eruit en welke onderdelen heb ik nodig? Ik denk dat ik een speciale driver-eenheid nodig heb die de 240V netspanning aankan?

4
@Kevin - om nog maar te zwijgen van de kleine letters "i"'s!
toegevoegd de auteur lillq, de bron
@Jacob - Niet als u de regels niet aanraakt waarnaar wordt verwezen.
toegevoegd de auteur lillq, de bron
bedankt. als ik de vraag bewerk, worden de inline-afbeeldingen opnieuw verbroken.
toegevoegd de auteur Bigbio2002, de bron
oke ik heb het opnieuw geprobeerd, geen enkele afbeelding links aanraken, en er stond dat ik geen afbeeldingen kon posten om redenen van spamcontrole.
toegevoegd de auteur Bigbio2002, de bron
Welkom bij Electrical Engineering! Ik heb uw afbeeldingen voor u geüpload; ziet eruit als een interessant project! Je vraag is verder best wel goed, maar je hebt nergens een hoofdletter gebruikt behalve de W in "55W" en de V in "240V". Als uw Shift-toets is verbroken, kunnen we u helpen bij het bewerken van uw vraag, maar op dit moment is het schokkend en onprofessioneel zonder het juiste hoofdlettergebruik aan het begin van zinnen en het woord 'I'.
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
Het zou niet moeten - klik gewoon op "bewerken" en knoei niet met de afbeeldingen. Als dat zo is, zal ik een foutenrapport indienen en deze opnieuw plaatsen.
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
@ Jakob - Bedankt voor de bewerking! Ik had niet verwacht dat het die boodschap opnieuw zou geven. Bug gemeld en ik hoop dat je een antwoord krijgt!
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron

2 antwoord

Dat is absoluut een universele motor (ook een serie-wikkelingmotor genoemd omdat de stator en het anker in serie zijn verbonden). Helaas kan ik je niet helpen met je tweede vraag, want ik heb geen ervaring met het besturen van universele motoren.

1
toegevoegd

Aangezien het een AC-motor is, eerst voor de veiligheid, moet u erop letten dat alle besturingsschakelingen worden gescheiden van het net.

Omdat het een laag stroomverbruik (55w) heeft, moet je weg kunnen komen met een standaarddimmer met een SCR voor snelheidsregeling als je AC gebruikt. Ik heb wat succes gehad met een LDR en een LED met goedkope dimmers van ebay (om het wiel opnieuw uit te vinden) Er is wat rommel nodig en je moet een RC-filter gebruiken zodat de LED niet flikkert. Er is alle kans dat de POT die je daar hebt, is bedraad als een variabele weerstand, zoals het geval is bij deze kleine modules, zou je een LDR kunnen gebruiken in plaats daarvan daar direct. Als je van de plank wilt, vond ik this

MAAR omdat het een van deze universele motoren is, of zoals er al is opgemerkt, lijkt het wel of je wegkomt met DC ... maar dan heb je een DC-bron nodig. Er zijn voldoende DC-motorstuurprogramma's voor gebruik met Arduino die de motor moeten behandelen, zolang de spanningsvereisten niet te hoog zijn. Het zou interessant zijn om er een DMM op te doen en te kijken wat de motor voedt.

0
toegevoegd
Wow Ik realiseerde me net dat dit 5 jaar oud is - hoe kwam het op mijn vragenlijst? Heb je het laten rennen?
toegevoegd de auteur Rambo Commando, de bron
Ja, ik heb me net gerealiseerd dat ik niet zeker weet hoe het werd weergegeven op het tabblad met vragen lol
toegevoegd de auteur Rambo Commando, de bron
Shotgun en bijl klaar! ;)
toegevoegd de auteur Rambo Commando, de bron
Gelieve niet dat deze vraag vijf jaar oud is. Onbeantwoord, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de trein het station verlaten.
toegevoegd de auteur winny, de bron
Onbeantwoorde vragen worden "gestoord". Soms voor de betere, soms ontwaakt het zombies.
toegevoegd de auteur winny, de bron