Een burst van 15 kHz detecteren met logische uitvoer

Ik wil een eenvoudig en ultra-low-cost circuit bouwen dat een getimede (laten we zeggen 200ms) burst van een enkele sinusfrequentie kan detecteren - zeg 15 kHz. De amplitude ligt rond AC ~ 1Vp-p. Detectie geeft een logische '1' op eenvoudige 3,3 V TTL-uitvoer terwijl de enkele frequentie wordt gedetecteerd en '0' wanneer dat niet het geval is.

wat zou het eenvoudigste circuit zijn? (Mijn gok is een smal banddoorlaatfilter en een logica-niveauvergelijker/-omzetter, maar ik ben op zoek naar een eenvoudige implementatie)

trouwens, ik ren van een enkele 3.3V-voeding

3
re bandbreedte - welk frequentiebereik moet het filter kunnen activeren? | Hoe goedkoop moet het zijn? Geef een acceptabele hogere prijs op | Zijn er andere audiocomponenten tegelijk aanwezig? Zo ja, specificeer/leg ze uit. | Dit is een uiterst eenvoudige taak in sommige situaties en een matig moeilijke taak voor anderen. Meer informatie helpt ons om u te helpen. WAT is de context?
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron
Ik sta gecorrigeerd voor de 'burst'-kwestie in plaats van voor de pols. .. Bandbreedte voor detectie: 14.7-15.3KHz. .. lowcost: in het bereik van tienden van centen niet meer. De context is een (externe) audio-eenheid die deze burst uitvoert om een ​​'wake-up' voor slaapmicrocontroller-eenheid te initiëren. andere audio aan boord is een normale audioversterker die een 8ohm-luidspreker duwen. Ik tik op de invoer voor deze activering van activeringstacties. Reactietijd: niet relevant (kan zelfs 1 seconde zijn)
toegevoegd de auteur Peter A. Schneider, de bron
De LM567 Tone Decoder zou het werk doen als u een 5V-voeding hebt . Ik weet ook niet zeker wat de "tienden van een cent" is!
toegevoegd de auteur MikeJ-UK, de bron
Het lijkt erop dat je een burst van 15 kHz wilt detecteren, geen puls. Een pols is blijkbaar wat je wilt uitkomen aan de andere kant.
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron
Welke bandbreedte? Welke responstijd?
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron

2 antwoord

Weerstanden in volume in China kosten ongeveer 0,1 cent US.
 Elektrolytische condensatoren kosten ongeveer 1 cent tot ongeveer 33 uF.
 Sommige geselecteerde IC's kosten slechts 2 cent 0, bijv. TL431, een dubbele opamp zoals LM358 kan 5 cent zijn.

Een NE567 zou je werk doen, maar is een beetje zeldzaam en kost misschien 10 - 20 cent.
  NJM567 datasheet
 Ik had er in een ander leven helemaal te veel mee te maken. Ze werken vrij goed.

  • De NJM567-toon- en frequentie-decoder is een zeer stabiele fase vergrendelde lus met synchrone AM-lockdetectie en uitgangsvermogen circuits. Zijn primaire functie is om een ​​lading te drijven wanneer een aangehouden frequentie binnen zijn detectieband is aanwezig op de zelf-vooringenomen invoer. De bandbreedte-cebterfrequentie en uitvoervertraging zijn onafhankelijk bepaald door middel van vier externe componenten.

enter image description here

Een CD4046 digitale PLL zou uw werk doen - prijzen hier en datasheet hier - TI en hier -Fairchild

Prijs van Digikey is $ US12,8 bij 50.000 hoeveelheid, dus Aziatische prijs kan 5 cent zijn.

Het schakelschema bij gebruik in de echte wereld is niet veel meer dan hieronder getoond. Fase-comparator twee is slechts een XOF-poort maar werkt als magisch. Het onderstaande circuit kost waarschijnlijk minder dan 10 cent in 10.000 + volume in China, maar de PCB-kosten en productiekosten zullen ongeveer het dubbele zijn.

Dit circuit zal uitstekend werken met minimale ruis en redelijk goed in bescheiden lawaaierige omstandigheden. In zeer lawaaierige omgevingen kan een actief filter van de 5e orde worden toegevoegd met een kostprijs van 2 transistoren en RC-lijm - maar goede R's en 's die nodig zijn voor een stabiel filter - zeggen een extra $ 0,10.

enter image description here

3
toegevoegd
@Olin - Ja. Ik dacht dat ik hem het beste mijn 2e :-) shot zou geven en zou zien wat hij zei. Misschien is de "tienden van centen" een typfout en "tientallen centen" was bedoeld - lijkt meer waarschijnlijk. De 567 is een 5V min. Deel maar dat is een hindernis voor later. Ook als dit een opstartsysteem is, kan het stroomverbruik te hoog zijn. | "Best | solutio is een enkele pin op een microcontroller plus code. Mag zelfs in de buurt komen van de 1-centrering als uitzonderlijk geluk :-).
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron
Dat is een mooie oplossing voor veel gevallen, maar in dit geval overschrijdt de kostenspecificatie een orde van grootte of twee. Wat het OP wil, is simpelweg niet mogelijk van wat vandaag beschikbaar is.
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron

Wat u vraagt, is niet mogelijk. Laat maar. Ga naar huis.

You want to detect 15 kHz ±300 Hz, or within ±2% of the center frequency. That is doable and will require either a resonant analog circuit or a processor with A/D converter like a low end DSP. However, either way "tenths of cents" is way out of line and totally unrealistic, even in high volumes.

0
toegevoegd
@trig: het is een goede manier om een ​​punt te maken waarop het OP vraagt ​​om iets dat echt absurd is.
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron
Mensen vertellen om 'het te vergeten'/'naar huis gaan' is niet erg vriendelijk, zelfs als je denkt dat de vraag dwaas is.
toegevoegd de auteur Trygve Laugstøl, de bron
Nee, het is gewoon grof.
toegevoegd de auteur Trygve Laugstøl, de bron