Ontwerp een EN-poort met een 2: 1-multiplexer

Ik ben net begonnen met mijn computerarchitectuur en probeer universele logica te vinden, waarbij multiplexors logische blokken voorstellen. Ik vond dit een voorbeeld hoe een 2: 1-multiplexor te gebruiken om een ​​AND te vertegenwoordigen, maar ik zou wat meer opheldering kunnen gebruiken. Ik heb waarheidstabellen van zowel een 2: 1 multiplexor als een EN-blok voor me, maar kan de punten niet verbinden.

enter image description here

0

3 antwoord

Laten we beginnen met de waarheidstabel voor een 2x1 mux:

sel in0 in1 out
0  0  0  0
0  0  1  0
0  1  0  1
0  1  1  1
1  0  0  0
1  0  1  1
1  1  0  0
1  1  1  1

In het weergegeven circuit is in0 een vaste verbinding tot 0, dus we geven niets om rijen in de waarheidstabel waar het 1 is. Laten we ze verwijderen:

sel in0 in1 out
0  0  0  0
0  0  1  0
1  0  0  0
1  0  1  1

Nu hebben we de in0 kolom niet nodig, zodat deze kan worden verwijderd. Hernoem ook sel en in1 naar de ingangen die we hebben bedraad:

B  A  out
0  0  0
0  1  0
1  0  0
1  1  1

... wat gewoon de waarheidstafel is voor een EN-poort.

5
toegevoegd
Heel erg bedankt, ik kan nu van de een naar de ander gaan. enig idee hoe 2 systemen te combineren? Ik denk dat gegeven dit een omvormer is en gerepresenteerd wordt door een 2: 1 mux ik een NAND-poort zou kunnen maken.
toegevoegd de auteur Briguy37, de bron

De beste manier om ernaar te kijken, is door elke mogelijke uitvoer te gaan terwijl A en/of B worden gewijzigd

Begin er naar te kijken als een multiplexer (want dat is wat het is).

Wanneer B 0 is, is de uitvoer 0, wanneer B 1 is, is de uitvoer A

Dus wanneer het uit gezet gelijk is aan 1? De enige keer dat het 1 kan zijn, is wanneer B gelijk is aan 1, aangezien wanneer B 0 is, de uitvoer 0 is. Dus B is 1 en de uitvoer is gelijk aan A, als A 0 is, dan is uitvoer 0 en als A is 1 is de uitgang 1!

Dus de enige keer dat de uitvoer 1 is, is wanneer zowel A als B 1 zijn, anders is de uitvoer 0, dit is hetzelfde als de uitvoer voor een EN-poort!

Ik hoop dat dit helpt: D

2
toegevoegd

Theran's suggestie om waarheidstabellen te gebruiken is een goede. Een ding om op te letten bij multiplexers: het feit dat een waarheidstabel een bepaalde logische functie suggereert, betekent niet altijd dat een multiplexercircuit zich precies zo gedraagt ​​als die functie. Een multiplexer waarbij ingang 1 hoog is gebonden, ingang 0 is gekoppeld aan A en de select-ingang is verbonden met B, geeft een hoge output wanneer A hoog is en B laag is, of wanneer B hoog is en A laag is, of wanneer zowel A als B zijn hoog, maar dat betekent niet dat de uitvoer altijd hoog zal zijn als A hoog is en ook niet als B hoog is. Het is heel goed mogelijk dat als A hoog zit en B van status verandert, de uitvoer tijdelijk laag kan worden. Dit gedrag wordt een "logisch gevaar" genoemd. Sommige multiplexers bevatten schakelingen om ze te vermijden (bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat wanneer zowel A als B hoog zijn, de uitvoer hoog is onafhankelijk van de besturingsingang), maar sommige niet.

0
toegevoegd