In d.w.z. een TO-220-pakket, waarom is het monteren van de (pen-verbonden) tab aan de behuizing veilig?

Ik hoor de hele tijd dat het lipje op een TO-220-achtig pakket elektrisch is verbonden met de centrale pin, bijvoorbeeld 'uit' op spanningsregelaars.

Is het niet belangrijk om ze te monteren op een koellichaam (dat mogelijk in contact komt met de rails op de PCB) of de behuizing voor de warmteverdeling? Mijn slechtste gedachten zijn meer dan één regelaar gemonteerd aan de zijkant van een behuizing, en 5V en 3V komen samen (ongevaarlijk, maar iets)

6
Het is in het algemeen niet veilig. Hoewel 78-serie regelaars hun 0V verbonden hebben met het tabblad, hebben veel andere componenten een Collector of Drain aangesloten op het tabblad, en afhankelijk van uw circuit, kunnen deze hoogspanning of een andere spanning hebben dan het tabblad van andere componenten en kunnen dus niet met elkaar worden verbonden. Gebruik in dat geval een geïsoleerd pakket of isolatietape, bijvoorbeeld Kapton-tape of Sil-pad, om het lipje van het koellichaam te isoleren. Dit komt met een thermische straf.
toegevoegd de auteur Martin, de bron
Verder hebben niet alle spanningsregelaars "uit" op de centrale pen. LM337 is een tegenvoorbeeld.
toegevoegd de auteur Fizz, de bron

2 antwoord

Als je koellichaam verbonden is met een ander net dan dat van de TO-220 heb je isolatiemateriaal nodig om de TO-220 op de koellichaam te monteren. Vroeger gebruikten ze daarvoor een dunne laag mica, maar vandaag zijn er mogelijk verschillende materialen (kunststoffen) beschikbaar die isoleren en tegelijkertijd warmteoverdracht naar de koellichaam mogelijk maken. Martin noemt Kapton, maar ik weet niet zeker of dat een goede warmtegeleider is. Gebruik koelpasta aan beide zijden van de pad. U hebt ook een ronde isolator nodig om de schroef van de TO-220 te isoleren. Sommige heatsinks worden geleverd met het vereiste materiaal of soms kunt u het in een kleine set kopen.

enter image description here

13
toegevoegd
De thermische geleidbaarheid van Kapton is hier niet zo belangrijk; het is meestal maar een paar mils dik. De kunststoffen die ik heb gebruikt, zijn siliconen met hoge thermische geleidbaarheid, maar er zijn ook andere materialen. Digikey heeft veel typen: search.digikey .com/us/nl/cat/fans-thermische-beheer/& hellip;
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron

Of het aarden van het tabblad of het aansluiten op koellichaam veilig is, hangt af van uw circuit.

U kunt grotendeels beslissen of het veilig is op dezelfde manier als u in elk ander geval zou beslissen of het verbinden van twee of meer gekozen punten veilig was.

De tabbladen bieden u een interconnectieoptie - u moet beslissen of u hun aanbod accepteert. Als het aanbod moet worden geweigerd, hebt u wat isolerende "hardware" nodig, zoals Steven heeft aangetoond. Zorg ervoor dat u doet wat u denkt dat u doet wanneer u dergelijke systemen gebruikt. In systemen met een vermogen van enkele Watts kan een TO220-apparaat binnen enkele seconden frituren als heatsinking bijna maar niet helemaal is aangesloten.

Sommige IC's bieden geïsoleerde tabbladuitvoeringen met het lipje ingekapseld in plastic met een geschikte hoogspanning. Aansluiting kan dan via de middelste kabel worden gemaakt.

bijv. Als de betrokken IC's alle 78xx-gezinsregelaars waren met de tabbladen allemaal op het aardpotentiaal, zou u kunnen besluiten dat het aarden van de koellichaam en het elektrisch verbinden van alle tabs acceptabel was. Maar als u bijvoorbeeld een LM7805 (+ 5V-regelaar) en een LM7912 (-12V-regelaar) had, zou u merken dat de LM7805-tab zich op de grond bevond maar dat het tabblad LM7912 op -Vin stond. Het elektrisch verbinden van deze twee punten via de heatsink kan een aantal interessante magische rook produceren, maar zou de dag van uw negatieve voedingsbron kunnen bederven (omdat -Vin en Ground zouden worden verbonden en de grond meestal beter is dan Rock, Paper, Water en -Vin.) In dit geval wilt u een of beide lipjes elektrisch isoleren van de koelplaat. Het koellichaam op een elektrische ondergrond houden is vaak een goede keuze. De heatsink hebben bij - Vin is meestal een heel erg slecht idee. Als de koellichaam MOET elektrisch met iets verbonden zijn, dan is het verbinden met aarde meestal de enige veilige keuze.

Soms kunt u besluiten om geen geaard tabblad aan te sluiten op een geaard koellichaam en om isolerende hardware te gebruiken, net zoals u zou doen als het tabblad niet op de grond was. U kunt bijvoorbeeld verwachten dat in sommige systemen een aardingslus optreedt als het tabblad zowel op de koellichaam en ook op de daarmee verbonden circuits is geaard. In audioapparatuur moeten aardingslussen worden vermeden zoals de pest en, als u om analoge signalen van laag niveau (zoals ADC-invoer van waar dan ook) geeft, zijn aardlussen niet welkom.

10
toegevoegd