Rotatie gevoel van een potentiometer

Ik heb een audioversterker gemaakt, het werkt tot nu toe goed na het verkrijgen van de juiste componenten. Ik gebruik een 10K-potentiometer met schakelaar voor het volume, maar Ik heb een probleem. De potentiometer verhoogt de weerstand als ik met de klok mee roteer ... Ik wil dat het tegenovergestelde is, op het moment dat je met de klok mee draait, werkt het als volgt:

Off - 0 -> 10k

Maar ik wil dat het zo is:

Off - 10k -> 0

Als er een manier is om de weerstand om te keren, of heb ik de verkeerde pot gekocht?

Bedankt voor je hulp :-) Ben

0

2 antwoord

Normaal gesproken heeft een potmeter drie aansluitingen. Het midden is de wisser die over het resistieve pad beweegt, van de linkerpin naar de rechterpin wanneer deze met de klok mee wordt gedraaid. Ruil de linker en rechter pin en je zou in orde moeten zijn. Belangrijk: zorg ervoor dat het een logaritmische potmeter is in plaats van de normale lineaire waarden.

edit
I read that the resistance increases if you rotate clockwise, and that you want the reverse. I don't know what the surroundings of the potmeter look like, but for a volume control you normally want to increase the resistance (between the left pin and the wiper) when rotating clockwise. If for some reason you want the reverse you don't want a logarithmic potmeter, but an anti-logarithmic one, which is much rarer.

10
toegevoegd
@Ben - u kunt eenvoudig controleren of het lin of log is. Zet de ruitenwisser in de halfpositie en meet de weerstand aan één uiteinde. Als het 5k is, dan is het lin, als het veel minder of veel meer is, is het log.
toegevoegd de auteur lillq, de bron
@Ben - Wisselen werkt, maar je krijgt een slechte volumeregeling: het volume neemt in het begin erg snel toe en pas aan het einde van de rotatie. Een log potmeter zal een soepelere reactie hebben.
toegevoegd de auteur lillq, de bron
Het is vermeldenswaard dat u een lineaire pot in een logboek kunt veranderen door een parallelle vaste weerstand op aarde te gebruiken. Gebruik een vaste weerstand van ongeveer 1/7 tot 1/10 van de waarde van je variabele pot en je zou een mooie log-curve moeten krijgen. Het is een betere curve dan wat je krijgt van een goedkope, speciaal gebouwde log-pot, ze hebben de neiging om een ​​ruwe schatting te zijn en hebben vaak een heel scherpe knie op hun curve.
toegevoegd de auteur titanous, de bron
Ik denk dat het lineair is ... hoewel de link (in mijn vraag) log en lin vermeldt in de specificatie: S
toegevoegd de auteur kasperd, de bron
Ik heb de weerstand halverwege gisteren gemeten en het was ongeveer 4,6k .. maar toen zelfs volledig was het slechts 8,9k (iets dergelijks, zeker niet de volledige 10k (, dus het is halverwege zeker ongeveer 50%. wisselen van links en rechts werkt niet?
toegevoegd de auteur kasperd, de bron
Hartelijk dank voor je antwoord, ik heb het geprobeerd en het werkt, waardoor de weerstand afneemt als ik met de klok mee draai. Dit zal me voorlopig doen, nogmaals bedankt :-)
toegevoegd de auteur kasperd, de bron

Wissel de twee verbindingen naar de uiteinden van het nummer.

3
toegevoegd