Wat heb ik nodig om een ​​elektrisch circuit gedurende een bepaalde tijd te sluiten

Ik heb iets nodig dat een elektrisch circuit gedurende een bepaalde tijd sluit wanneer het een elektrische puls ontvangt.
In mijn geval raken twee draden elkaar aan, zelfs voor een seconde zal het apparaat dat ik nodig heb 30 seconden stroom leveren aan een ander apparaat.

11

4 antwoord

Ik zie dat Steven en Russell je goede antwoorden hebben gegeven. De oude 555-timer zal zeker werken, gezien de specificaties die je hebt opgegeven, en dat is de manier om te gaan als je zeker weet dat dit precies het probleem is dat je wilt oplossen. Trouwens, zoals Steven al zei, de algemene naam voor dit type timingblok is monostabiele multivibrator , maar het is meer in de volksmond bekend als een one-shot . Er zijn ook speciale one-shot-chips die eenvoudiger kunnen worden aangesloten omdat ze meer gericht zijn. De 74x122 is een voorbeeld, hoewel ik niet heb gecontroleerd of het tijden wel 30 seconden ondersteunt.

Het echte doel van dit antwoord is echter om een ​​geheel andere benadering aan te geven, namelijk het gebruik van een microcontroller. Zelfs de kleinste, eenvoudigste, goedkoopste micro kan dit doen, zoals de PIC 10F200. Als u nog niet bekend bent met micros, heeft dit nog veel meer nodig om van start te gaan. Als je echter echt geïnteresseerd bent in elektronica en je voorstelt andere projecten te doen, dan is het leren van micros echt nuttig. Ik zou zelfs zeggen dat het essentieel is. Tegenwoordig zijn microcontrollers onmisbare elektronische componenten, samen met weerstanden, condensatoren en transistors. Als dit een commercieel product was, denk ik dat de meeste professionele elektrotechnici een micro- en geen analoge timingchip gebruiken.

De voordelen van een micro zijn:

  1. Smaller. The PIC 10F200 comes in a SOT-23 package. All it needs is a bypass cap. It can be configured to have internal pullups on some pins, so a mechanical switch can often be connected without additional parts.

  2. Probably at least as cheap after considering production costs.

  3. More accurate and stable. Even on a bad day, the oscillator in the PIC 10F200 is good to a few percent. You're not going to find analog parts that accurate, especially the capacitor, without significant cost. Over the full temperature range, analog parts will be even worse.

  4. More flexible. Right now the spec is to simply act like a one shot. Might the requirements change a bit before the product goes to market? What happens when a customer wants a blinking light to indicate the output will go off within 5 seconds? What about different versions that do 10, 20, and 60 second on times? You probably say that won't happen, but in the real world this sort of thing happens a lot. Some sales guy promises a 60 second version to a customer, and all of a sudden you have to make a new variant. With a micro this is a minor firmware change. With a analog solution parts would have to be changed, and then you have to worry about stability at long times.

Geen van deze punten kan op dit moment van toepassing zijn op uw instantie en de analoge oplossing is misschien prima voor uw geval. Ik wil echter dat u op zijn minst weet dat er andere manieren zijn.

13
toegevoegd
Als een kanttekening: u hebt een hardware-programmeerapparaat nodig om een ​​PIC10F te gebruiken, als dit een eenmalig project is en u geen programmeerapparaat hebt, is dit waarschijnlijk een dure oplossing.
toegevoegd de auteur titanous, de bron
@KevinVermeer Ik begrijp je punt, ik denk dat het niet zo prijzig is
toegevoegd de auteur titanous, de bron
@Jim - Als dit het enige project is waarvoor een microcontroller wordt gebruikt in de loopbaan/het leven van het OP, dan zou ja, de programmeur een aanzienlijke uitgave zijn. Dit is echter uiterst onwaarschijnlijk, en zelfs dan is een PICkit3 van $ 50 niet precies wat ik 'kostbaar' zou noemen.
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
+1 voor one-shot en dat uControllers nu echt een kosteneffectieve oplossing zijn voor bijna elke oplossing. Eenden. ;)
toegevoegd de auteur kenny, de bron

Wat je nodig hebt, is een monostabiele multivibrator of MMV . De MMV is een typische toepassing voor de veelzijdige LM555 -timer. Het onderstaande schema is afkomstig uit de datasheet, pagina 8.

enter image description here

\ $ T_ {PULSE} = 1.1 \ cdot R_A \ cdot C \ $

Falstad Simulation


TOEGEVOEGD:

De hierboven getoonde schakeling produceert een hoog niveau dat gelijk is aan de voedingsspanning wanneer deze wordt "geactiveerd".

Om een ​​ander apparaat te bedienen, is een eenvoudige methode om een ​​relais te gebruiken.
 Er zijn andere methoden, maar een relais zorgt voor isolatie en maakt het mogelijk om elke spanning en stroom waarvan het relais geschikt is om te schakelen, om te schakelen.  Dit circuit sluit aan op pin 3 zoals hierboven weergegeven en bedient het relais wanneer de 555 wordt geactiveerd.

De relaiscontacten kunnen naar behoefte worden aangesloten. Het relais moet kunnen werken vanuit de gebruikte voeding en de contacten moeten geschikt zijn om de gebruikte belasting en spanning aan te kunnen.

Q1 = zoals getoond of geschikt om door te sturen gebruikt.
 D1 = 1N400x.

enter image description here

11
toegevoegd
klassieke oplossing, ik ben dol op de 555. Het is een uitstekende chip +1
toegevoegd de auteur titanous, de bron
Misschien een beetje een skeletachtig eerste antwoord. Goede eerste gids, maar niet een die een persoon in zijn positie zou kunnen gebruiken zonder substantieel meer input. Laadspanning en stroom die niet door hem zijn genoemd, maar absoluut cruciaal voor de uiteindelijke oplossing (natuurlijk).
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron

De '555' timer die Steven voorstelde, is een erg populaire IC voor dit soort doeleinden. Je zult veel van dergelijke circuits op het web vinden. Hier is een vollediger circuit van een getimede vertraging, ook gebruikmakend van een versie van een NE555/LM555 MAAR dit is een CMOS-versie, waardoor veel langere tijdsvertragingen mogelijk zijn. Het circuit is vanaf hier , maar er worden geen details meer gegeven. Let op de LMC555 IC.

Dit heeft start- en resetknoppen weergegeven en componentwaarden.

enter image description here

Als u een langere vertraging nodig hebt dan de 555 u zelf kan geven, kunt u deze als een oscillator gebruiken en deze volgen met een digitale teller, zoals hieronder wordt getoond. Merk op dat dit circuit afhankelijk is van het hebben van een tweede relaiscontact om de timingcyclus te beëindigen. Er zijn manieren om dit te doen met een enkel contact, indien gewenst. Het circuit is van hier , wat een nuttige pagina is voor re-driving relays met een aantal andere nuttige circuits

enter image description here

Maar hieronder een andere. Merk op dat ze iets anders doen op pin 5. Het is het bekijken waard als je kunt zien dat ze proberen te bereiken.

enter image description here


Dit is anders.
 Hier wordt een TRIAC bestuurd in plaats van een relais. Hierdoor kan het net worden geschakeld zonder mechanisch apparaat zoals een relais.

AL DIT CIRCUIT MOET ALTIJD ALS VOLGENS DE NETSPANNING WORDEN BESCHOUWD.

This circuit is potentially very useful BUT,
THIS CIRCUIT WILL KILL YOU IF YOU LET IT

enter image description here


Many many many 555 timer circuits here - each image hot links to a page. EDITed to make the search more relevant by adding a "555" in the search field.

6
toegevoegd

Als uw toepassing meer industrieel is, zijn er kant en klare "relaistimers" die dit soort gedrag kunnen uitvoeren. Deze MS4SM relay-timer is een voorbeeld, hoewel de trigger ervan een circuit sluiten (bijvoorbeeld van een eindschakelaar) in plaats van een puls. Het ziet eruit als dit 700-FS-tijdrelais kan uit een puls worden getriggerd.

0
toegevoegd