Heb ik mijn doppen gekookt?

Onlangs heb ik mijn soldeer-reflow-oven gecalibreerd om te werken met een soldeerpasta met een hogere temperatuur. Er waren een paar planken die iets meer dan klaar waren.

Bij 250 graden Celsius merkte ik dat de zeef begon te vergelen en de elektrolytische condensatoren eruit zagen alsof ze uitpuilden ?!

Heeft iemand anders dit eerder opgemerkt?

De condensatoren lijken in orde te zijn, ik heb de capaciteitsinstelling op mijn DMM gebruikt om te controleren, ze lijken allemaal in tolerantie te zijn gebleven. Het circuit waar ze deel van uitmaken lijkt ook volkomen normaal te werken.

Weet iemand wat hier gebeurt?

Sorry de foto's zijn niet beter, ik heb geen goede camera:

enter image description here

Dit is hoe ze er normaal uitzien:

enter image description here

Als je goed kijkt, zie je dat de overgekookte exemplaren een licht gebogen bovenkant hebben. Ik heb sindsdien de reflow-temperatuur verlaagd en de houdtijd op mijn oven verlengd en ze komen niet meer zo uit.

Dit is de datasheet voor de caps, helaas wordt hier niet de maximale reflowtemperatuur vermeld .

EDIT: De caps zijn van Farnell en moeten legitiem zijn. Ze waren vlak voor het opnieuw plaatsen en het opnieuw plaatsen van de post, ze hadden geen verbinding gehad met de voeding toen ik dit probleem zag. De oven was tijdens de reflow gedurende 120 seconden op 250 graden. De temperatuur wordt gecontroleerd met behulp van een thermokoppel van het type K (verbonden met een MAX6675 en Arduino) en is geverifieerd aan de hand van de temperatuursonde van mijn multimeter en de temperatuur kon binnen +/- 1 graad worden gehouden. De condensatoren zijn aangesloten in de juiste polariteit volgens mijn oorspronkelijke circuitontwerp dat werd bespot en getest op breadboard. Dit fenomeen is niet opgetreden bij een van de andere borden of prototypen, de polariteit is altijd hetzelfde gebleven tussen apparaten, het lijkt gewoon degenen die te warm zijn geweest.

4
@RussellMcMahon Ja, dat denk ik ook. Ik bewaar deze nu gewoon als testborden. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat er precies hier aan de hand is, ik had geen idee dat dit soort dingen zelfs gebeurt.
toegevoegd de auteur titanous, de bron
Beschouw ze gekookt als je geeft om betrouwbaarheid op lange termijn. Ongeacht waarom of wat, caps mogen niet zichtbaar vervormen tijdens reflow. [NAAR MIJN BESCHEIDEN MENING]
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron
Zie dit direct gerelateerde papier: Robuustheid van aluminium elektrolytische condensatoren op oppervlak indien onderworpen aan loodvrije reflow - de belangrijke conclusie is dat de behuizingvervorming de levensduur van de condensator NIET beïnvloedde.
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron

2 antwoord

Zie dit direct gerelateerde artikel:
  Robuustheid van aluminium elektrolytische condensatoren op een oppervlak wanneer Onderworpen aan Lead Free Reflow

De belangrijke en (voor mij) verrassende conclusie is dat de zaakvervorming NIET van invloed is op de levensduur van de condensator. YMMV.

Resultaten hervonden gevoeligheid

 • Tijd tot vervorming is sterk afhankelijk van condensator volume
 • Kleinste en grootste meer vatbaar voor vervorming

 • Matige volumecondensatoren
  - 100 - 500 mm3
  - Meer robuust

 • Sommige condensatoren hebben vervorming ondervonden vóór de 40 seconden vasthoudtijd gedefinieerd in J-STD-020C

conclusies

 • Case distortion mainly dependent on the volume of the capacitor

     – Small capacitors under 100 mm3 and  
     - large capacitors over 1000 mm3 susceptible to case distortion
     – Medium capacitors, less susceptible 
  
 • Case distortion did not influence capacitor life

  – No evidence of latency in any sample

 • Extended temperature or extended lifetime capacitors are more robust

2
toegevoegd
Verbazingwekkend, echt interessant papier, juicht Russell toe
toegevoegd de auteur titanous, de bron

Die doppen met de afgeronde toppen zijn slecht. Ze handelen mogelijk prima en lijken voorlopig binnen specificaties, maar ze zijn al beschadigd. Het is niet duidelijk wat ze zouden kunnen doen wanneer. Je zou ze nu moeten vervangen.

Het vervangen ervan lost echter slechts de helft van het probleem op. Je moet ook weten hoe dit is gebeurd en wat je eraan kunt doen. 250 degC is slechts 482 degF, wat binnen het soldeerprofiel van deze doppen zou moeten liggen. Houd er rekening mee dat temperatuur slechts één onderdeel van het soldeerprofiel is, terwijl tijd ook erg belangrijk is. 250 degC of meer voor een paar seconden is waarschijnlijk prima en verwacht. 250 degC gedurende 30 minuten is ver boven de specificatie. Als het gegevensblad geen soldeerprofiel specificeert, neem dan contact op met de fabrikant of gebruik verschillende doppen die correct zijn gespecificeerd.

Een paar andere punten

 • Are you sure these caps are genuine? Yes, counterfit caps do exist, especially in the far east. You may think of this as a gentleman's game, but there are many many dirtbags in far corners of the world that see it as a quick opportunity and are quite happy to perpetrate deliberate fraud. To them it's just business. Make sure you know exactly who you are buying these caps from, and who they buy them from. You can trust major distributors like Mouser, Digikey, Newark/Farnell, Avnet, etc. However, unless you have a personal relationship and have spent significant time there personally, you can't trust Wong's House of Discount Parts, probably called something very different when doing business in North America.

 • Are you sure the temperature really was what you think it was? Check the oven with independent measurements.

 • Are you sure the damage was thermal? Overvoltage or reverse voltage can also cause this symptom. Note that reverse voltage could be from backwards installation. Are you really sure the silkscreen is correct? Are the caps actually installed according to the polarity on shown on the silkscreen or the drawing?

2
toegevoegd
Ik denk dat ik contact moet opnemen met Farnell en kijk of ze wat meer informatie van de fabrikant kunnen krijgen over de grenzen van het reflow-temperatuurprofiel voor de doppen. Om een ​​aantal van uw vragen te beantwoorden, heb ik een bewerking van mijn vraag verstrekt inclusief deze informatie. Dankje
toegevoegd de auteur titanous, de bron