Identificatie van een USB-oplaadpoort zonder opsomming

Is er een goedkope en betrouwbare manier om een ​​USB-oplaadpoort te identificeren?

Ik ben van plan om een ​​apparaat op te laden via de USB-poort. De USB-batterijoplaadspecificatie 1.1 maakt een stroomafname van 1.5A mogelijk wanneer deze is aangesloten op een specifieke oplaadpoort (DCP) en 500mA wanneer deze is aangesloten op een stroomafwaartse stroomaansluiting (CDP). Een DCP is meestal een muurwrat en een CDP is meestal een computer. Voor zover ik begrijp, wordt een DCP geïdentificeerd door kortgesloten D + en D-lijnen, een CDP-ID geïdentificeerd door D + en D- wordt getrokken naar aarde via 15k-weerstanden.

Het lijkt erop dat het identificeren van deze poorten nogal wat extra hardware kost. Ik zou waarschijnlijk de D + -lijn kunnen voorspellen en D- met een ADC-ingang verbinden om naar een DCP te zoeken. En een soortgelijk arrangement om te controleren op een CDP. Ik neem aan dat ik ook de bias en ADC moet loskoppelen wanneer ik klaar ben om de USB-communicatie niet te hinderen. De USB-pads op mijn MCU zijn niet 5V-tolerant en zijn speciale USB-pads (ik gebruik een LPC1343).

Het identificeren van de niet-standaard Apple en Sony laders zou een toegevoegde bonus zijn, maar niet kritisch.

Ziet iemand een eenvoudigere of betere manier om dit te doen?

USB charge ports

Van deze datasheet

12
"USB-batterijoplaadspecificatie 1.1 maakt 1.5A stroomafname mogelijk wanneer verbonden met een specifieke oplaadpoort (DCP)" Ik denk niet dat dit correct is, hoewel de specificatie erg moeilijk te lezen is. Van wat ik begrijp, teken je steeds meer stroom totdat de spanning begint in te storten, en dan kun je niet meer tekenen dan dat. Verschillende DCP's kunnen verschillende hoeveelheden stroom leveren, met andere woorden.
toegevoegd de auteur Lehane, de bron

3 antwoord

Hoewel ik hier geen directe ervaring mee heb, van wat ik heb gelezen, samplen IC's die deze functie uitvoeren meestal de D +/D- lijnen bij stroomtoevoer met een of andere sink op de D +/D- om het type oplader te detecteren, en ontkoppel hun detectielogica zodra een bepaling is gemaakt van de aangesloten bron, AC-adapter of USB-poort. Meer informatie is beschikbaar via een TI-app notitie hier .

Ik ben er zeker van uit mijn vorige deel dat sommige acculader-IC's ingebouwde laderstypedetectie hebben gebouwd, maar ik kon een voorbeeldgedeelte niet vinden toen ik zojuist zocht.

Er is de MAX14578 die ook de klus klopt, maar mogelijk niet voldoen aan uw criteria van lage kosten.

3
toegevoegd
Bedankt. Het gebruik van een speciale detectorchip is misschien wel de beste benadering voor alles. De Maxim-chip heeft enige ESD-beveiliging, zodat ik wat kosten kan besparen.
toegevoegd de auteur morten, de bron
Ook zal de BQ24392-chip van Texas Instruments een DCP, CDP of SDP detecteren en u vertellen welk type poort wordt gedetecteerd.
toegevoegd de auteur user4574, de bron
of je kunt mijn antwoord gebruiken dat twee van deze fiches opsomt.
toegevoegd de auteur BStone, de bron

Ik weet niet zeker waarom u wilt weten wat voor soort poortapparaat wordt gebruikt, maar misschien is het voldoende om de spanningsdaling rond 500 [mA] te controleren. Als de spanning daalt of afsnijdt bij het overschrijden van 0,5 [A], is dit waarschijnlijk de standaardpoort. Als het apparaat via USB wordt gevoed, dan heeft mijn methode een soort extra kortstondige stroombron en zowel stroom- als spanningsmetingen nodig. De eenvoudigste oplossing is echter om externe schakelaar links te gebruiken zodat de gebruiker deze kan bedienen.

1
toegevoegd
@morten Is dat niet precies hoe de USB Battery Charging-specificatie werkt? "Voor een speciale lader of USB-lader wordt de stroomlimiet bepaald door de adapter te laden.Wanneer de uitgangsspanning van de adapter begint in te klappen, is dit een indicatie dat de huidige limiet van het apparaat is bereikt."
toegevoegd de auteur Lehane, de bron
Overstroombeveiliging is verplicht volgens de USB-specificatie, elke bron moet voorbereid zijn om kortsluiting te weerstaan. Ik zie geen schade aan mijn methode, maar het is waar dat het onderzoeken van datalijnen veel beter is.
toegevoegd de auteur Annie, de bron
Wanneer de gebruiker een USB-kabel aansluit, moet ik weten hoeveel stroom ik mag trekken. De brute force methode om de belasting te verhogen totdat het andere einde sterft, gedraagt ​​zich niet goed en ik vermijd het liever.
toegevoegd de auteur morten, de bron

U kunt een van de IC's gebruiken die voor dit doel zijn gemaakt, bijvoorbeeld:

Bijvoorbeeld:

TPS2511 USB Dedicated Charging Port Controller en Current Limiting Power Switch-functies:

* Supports a USB DCP Shorting D+ Line to D– Line
* Supports a USB DCP Applying 2 V on D+ Line and 2.7 V on D– Line (or a USB DCP Applying 2.7 V on D+ Line and 2 V on D– Line)
* Supports a USB DCP Applying 1.2 V on D+ and D– Lines

Waar USB DCP de standaard is voor USB Dedicated Charging Port-controllers en stroomschakelaars, heeft helaas elk gsm-bedrijf een eigen manier om deze "standaard" te implementeren. Dit is de reden waarom deze IC's bestaan, om USB-laadpoorten te laten voldoen aan de verschillende "standaarden".

0
toegevoegd
Eenvoudige op koppelingen gebaseerde antwoorden lopen het risico van verwijdering. Licht toe hoe deze IC's het OP kunnen helpen om zijn/haar probleem op te lossen. Als de links naar beneden gaan, heeft dit simpele antwoord geen betekenis. Beantwoord ook ALLE vragen van het OP zodat je antwoord volledig is.
toegevoegd de auteur simonrjones, de bron
Deze IC's zijn gemaakt om precies het probleem op te lossen dat OP presenteert. Het antwoord luidt aldus: "... geschapen voor dit doel ..." wat meer zou ik zeggen? Ik weet niet echt hoe deze IC's van binnen zijn gemaakt, dus ik kan niet ingaan op de interne werking van bedrijfseigen IC's, alleen hun namen noemen. Volledig onterechte stemming naar beneden imho.
toegevoegd de auteur BStone, de bron
@Evgeny Je kunt op zijn minst de kenmerken van deze IC's beschrijven. Graag, vat samen wat er in de beschrijving van de datasheets staat. Of vermeld een typisch budget voor kosten/oppervlakte/pin.
toegevoegd de auteur florisla, de bron