Wat zijn deze pull-ups voor op deze SDRAM?

Excuses voor al deze vragen over SDRAM, maar ik wil dit volgende bord laten werken.

Ik heb een LPC1788-processor met een externe geheugencontroller die ik interfacing met SDRAM. Er is geen referentieontwerp in de gebruikershandleiding van de microcontroller, maar ik heb een ontwikkelkit die ik als referentie gebruik.

Om een ​​of andere reden hebben ze pull-ups (geen terminatieweerstanden) op signalen zoals CLK, CLKE, DQM0-3. Waarom is dit? Ik had de indruk dat de microcontroller interne pull-ups heeft voor dit soort dingen? Zijn ze nodig, of gewoon uit goede praktijken (is dat hetzelfde)? Moeten dit plaatsen zijn bij de bron of in de gootsteen?

Wat is ook de condensator op de CLK-lijn? Zal dit het signaal niet storen?

enter image description here

Ik heb de afsluitweerstandspakketten geïmplementeerd in mijn eigen ontwerp (momenteel bij 22 Ohm, hoewel ik begrijp dat dit afhangt van de signaalimpedantie).

Erg bedankt.

4
aghh! neem altijd de tijd om zorgvuldig te lezen. Ik dacht dat ik 33 ohm daarboven zag, geen 33K. @davidKessner heeft gelijk.
toegevoegd de auteur SQLMenace, de bron
hey James, ik verwijder mijn foutieve commentaar van eerder. Misschien wil je op je reacties klikken op mijn domme opmerkingen. Er is niet veel toegevoegde waarde om dit te laten gebeuren.
toegevoegd de auteur SQLMenace, de bron

1 antwoord

De 33k pullup/down-weerstanden moeten ervoor zorgen dat het signaal op een geldig logisch niveau staat wanneer die signalen niet actief worden aangestuurd. Bij sommige CPU's kan dit gebeuren bij het opstarten, vooral als die CPU-pinnen moeten worden geconfigureerd voordat ze als een SRAM-interface werken.

Ze doen niets dat een normale "afsluitweerstand" doet, omdat de weerstand veel te hoog is. Om een ​​afsluitweerstand te laten werken, moet deze dezelfde waarde (oftewel equivalent in equivalent) zijn als de spoorimpedantie. Er is, voor zover ik weet, geen manier om een ​​impedantie van 33K Ohm te maken. Hoewel ik het mis had, denk ik niet dat je een spoor kunt opsporen met een hogere impedantie dan de impedantie van vrije ruimte wat ongeveer 377 ohm is. U zult zelden eindigen afsluitweerstanden groter dan dit (of de thevenin equivalent).

De dop op de kloklijn is HACK en ik vermoed dat deze niet echt op de print is geïnstalleerd. Sommige mensen doen dit om te compenseren voor een slecht beëindigd signaal of om de timing van dat signaal daadwerkelijk te wijzigen. IMHO, dit is dom en een goed ontworpen systeem zou nooit zo'n kludge nodig hebben. Natuurlijk zit de domheid soms in de chip en heb je geen andere keus dan zoiets te gebruiken.

Ik maak me zorgen dat sommige opmerkingen over de vraag praten over terminatorweerstanden in termen die niet eens in de buurt van de juiste zijn. (Sorry @JustJeff, het is niet persoonlijk.) Gebrek aan goede beëindiging veroorzaakt overshoot, onderschrijding, rinkelen en ongewenste reflecties. Een goede afsluiting bevochtigt deze dingen niet, maar voorkomt dat het gebeurt. beëindiging voorkomt eigenlijk dat de voorwaarden worden gevormd die een slechte signaalintegriteit veroorzaken, en probeert deze later niet te ondersteunen door de slechte dingen te dempen.

Het probleem met "demping" is dat er geen onderscheid is tussen het dempen van de slechte dingen en het dempen van het signaal zelf. Met de juiste beëindiging kun je de slechte dingen kwijtraken zonder het signaal zelf te laten lijden! Leren precies welke impedantie van het spoor is, en hoe beëindiging kan omgaan met de effecten daarvan, is super belangrijk voor professionele ontwerpen en is erg handig voor de hobbyist. Het gaat buiten het bestek van dit antwoord, maar het volstaat om te zeggen dat iedereen moet studeren! :)

7
toegevoegd
yo. heb je 2e alinea gelezen en besefte dat ik 33K heb verkeerd voor 33 ohm. Ik heb de laatste tijd nogal slaapgebrek.
toegevoegd de auteur SQLMenace, de bron
Als ik caps zie op CMOS-kloklijnen, vraag ik me bijna altijd af of een weerstand niet een beter middel is om hetzelfde doel te bereiken (of misschien een combinatie van een weerstandskap). Elke input is gebonden aan enige capaciteit, dus het toevoegen van weerstand zal enige RC-vertraging toevoegen. In het ideale geval zouden de circuits zodanig zijn ontworpen dat de ingangen niet te dicht bij de klokrand waar ze worden gesampled, veranderen, maar veel circuits veranderen hun uitgangen aan dezelfde kant als ze hun input samplen. Dat kan een goed gedrag zijn als de uitvoer het apparaat levert dat de klok levert, maar slecht als het een andere klokslaaf voedt.
toegevoegd de auteur firedfly, de bron
Eventuele aanbevelingen waar te leren over dit soort dingen, online of een boek of zoiets?
toegevoegd de auteur Dan McGrath, de bron
Antwoord is precies wat ik zocht. Erg bedankt.
toegevoegd de auteur Alex Nelson, de bron
U had gelijk dat de dop op de CLK-regel niet werd gevuld.
toegevoegd de auteur Alex Nelson, de bron
@JohnBurton amazon.com/High-Speed-Digital-Design-Handbook/dp/0133957241/‌ & hellip; Het is duur, maar elke cent waard! Op de lange termijn bespaart u geld.
toegevoegd de auteur user3624, de bron