Waarom overleven mensen bliksemschichten?

Er wordt aangenomen dat een bliksemflits genoeg energie kan dragen om een ​​100W-lamp gedurende 3 maanden aan te steken. Waarom worden zoveel mensen direct geraakt door bliksemschichten en overleven ze?

Een argument kan zijn dat de periode van elektrische schokken erg klein is (een fractie van een seconde), maar aan de andere kant, als iemand wordt geraakt door een bliksemschicht van bijvoorbeeld een hoogspanningsdraad, wordt hij bijna onmiddellijk gedood.

Die bliksem is ook voor een zeer korte periode van tijd.

4
Oude vraag, maar werd als gevolg van bewerken naar de top gebracht. Het bestaan ​​van lichtenberg figures op de skin kan erop wijzen dat het pad dat de bout door het lichaam loopt, mogelijk niet zo veel door het lichaam als erop .. Hoewel de brandwonden slecht zijn, is het mogelijk dat het in veel gevallen de interne organen vermijdt.
toegevoegd de auteur MaryBeth, de bron
Er is ook een verschil tussen een zwerfvuurschroef uit een onweersbui en de meerderheid van de dondergerelateerde sterfgevallen, dat wil zeggen, gevangen in een onweersbui wanneer op hoogte. Het is een enge plek, de lucht zoemt (hoorbaar) door de statische elektriciteit die zich opstapelt in de lucht, je voelt dat verdwaalde ladingen over je heen lopen, terwijl je haar overeind blijft staan. Het is niet alleen voor het gemak dat veel populaire wandelpieken over de hele wereld topoverkappingen hebben
toegevoegd de auteur MaryBeth, de bron
Mogelijk wordt het uitgezonden als een hoogfrequente ontlading, waarbij het "huid" -effect tot op zekere hoogte van toepassing zou zijn. Ik heb enkele voorbeelden van bliksem gezien in radiofrequenties, maar het is slechts speculatie.
toegevoegd de auteur Thew, de bron

3 antwoord

Niet alle schokken zijn gelijk gemaakt. Sommige 'directe hits' zijn directer dan andere. Ik gok alleen maar hier, maar ik zou echt geld inzetten als een bliksemschicht binnen een meter van een persoon zou vallen, dan zou het een "voltreffer" worden genoemd. Het is heel goed mogelijk dat een bliksemschicht die 4 voet afstand raakt, letsel zal veroorzaken, maar niet de dood. Het is ook mogelijk dat het dodelijk is, zelfs op 4 voet.

Een grote factor is WAAR de elektrische energie stroomt, en hoeveel energie. Als je direct in het been geslagen wordt (een echte "directe slag") en die energie nooit door je hersenen of hart stroomt, dan zou je kunnen overleven. Je zou ook de energie door de huid van je romp kunnen laten stromen, maar nooit je hart bereiken en toch overleven.

Maar zelfs als u een "bijna-ongeluk" hebt, is er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie die door of op uw lichaam kan komen. De bout zelf kan vrij breed zijn en niet alles is zichtbaar. De bout kan een elektromagnetisch veld veroorzaken dat elektrische stroom kan induceren in dingen in de buurt (of heel ver weg, in het geval van bliksemzoekers). Zodra de grendel de grond raakt, kan deze over enige afstand langs de grond stromen. En natuurlijk zijn er niet-elektrische dingen zoals de explosie van hitte, licht en geluid die andere problemen kunnen veroorzaken. Dus zelfs een "bijna-ongeluk" kan schade en letsel veroorzaken.

10
toegevoegd
Ik stelde deze vraag met name dat ik lees ppl kreeg vastgeschroefd vanwege tongpiercing. (het sloeg rechtstreeks op de tong). Ze hebben het overleefd. voorbeeld
toegevoegd de auteur Kugel, de bron

Het belangrijkste verschil in vergelijking met het worden geëlektrocuteerd van een hoogspanningsdraad is dat de "verre terminal" van de ontlading ver weg is en dat de spanning veel hoger is. Dit leidt tot een merkwaardig effect - de bout krijgt gestrand (kijk naar een foto van de spoelontlading van de Tesla voor een beter beeld van waar ik het over heb).

Wanneer een ontlading van een hoogspanningsdraad komt - deze gaat van de draad door een persoon naar de grond waar de persoon staat, dus alle energie gaat door de persoon. Wanneer een bliksem inslaat, begint de ontlading ergens ver in de hemel en gaat naar de grond en nabij de grond wordt een enorm volume lucht geïoniseerd en vormt het geleidende draden. De ontlading gaat van ergens in de lucht naar een groot gebied op de grond .

Dus bijvoorbeeld als er een boom in de buurt van een huis is en een verlichting in de boom valt, kan de ontlading ook door de boomtakken naar een huismuur gaan en de muur in brand steken. Dus om een ​​huis te beschermen, moet niet alleen de bliksembeveiliging worden geïnstalleerd, maar alle bomen in de buurt moeten worden bijgesneden om dit effect te voorkomen.

Voeg hier nog aan toe dat lucht gemakkelijk enorme stromen kan geleiden als deze voldoende geïoniseerd zijn, maar het menselijk lichaam heeft een beperkte geleidbaarheid en het menselijk lichaam is niet noodzakelijk het minste weerstandstraject. Dus als een bliksem iets raakt, is alles meestal slechts een van de meerdere paden voor de stroom, en niet de enige.

4
toegevoegd

De theorie achter blikseminslagen is enorm complex. U vraagt ​​"waarom mensen overleven". Het lijkt erop dat je op een of andere manier denkt dat blikseminslag per definitie dodelijk is. De vraag "Waarom zou iemand sterven als hij door de bliksem wordt getroffen" is echter nog interessanter.

In een vereenvoudigde weergave kun je denken aan bliksem als aan een enorme stroombron, en aan ons lichaam als aan een weerstand. Over het algemeen geldt dat als de bliksem direct toeslaat en alle lading die vrijkomt tijdens de ontlading door je lichaam stroomt, de schade ernstig zal zijn. De schade kan echter gelokaliseerd zijn in een bepaald deel van het lichaam - het hangt ervan af hoe de stroom precies in het lichaam stroomt.

Het lichaam kan worden gemodelleerd als een gedistribueerd weerstandsnetwerk:

enter image description here

De ultieme bestemming van de lading van de bliksem is de grond, daarom kun je (zeer ruwweg) het pad van de huidige stroom in je lichaam schatten als een functie van het trefpunt van de bliksem. Bijvoorbeeld: als de bliksem uw been raakt, stroomt de stroom niet in uw hoofd, daarom wordt de hersenbeschadiging verminderd (het is een zeer vereenvoudigd model! Wanneer iemand door een bliksem getroffen wordt, kan zijn hele lichaam een ​​tijdelijke opslag worden) van de lading, in welk geval stochastische stromen over je hele lichaam stromen).

Tot nu toe gingen we ervan uit dat alle lading van de bliksem door je lichaam stroomt, maar dat is zelden het geval. Als je nat bent, is de weerstand van de externe lagen van je huid veel minder dan de weerstand van het lichaam zelf. Deze weerstand is parallel aan de weerstand van het lichaam. Het betekent dat het grootste deel van de stroom "op het lichaam" zal stromen en niet "in het lichaam". Hoewel dit nog steeds erg gevaarlijk is (en gemakkelijk dodelijk kan zijn), verhoogt het feit dat de meerderheid van de stroom niet in het lichaam binnendringt, je kansen om dramatisch te overleven.

Elk bijkomend geleidend pad naar de grond in de nabijheid van de mens wanneer hij wordt getroffen door de bliksem, biedt ook extra parallelle weerstand voor de stroom en verhoogt de overlevingskansen.

Volg deze link voor aanvullende informatie over blikseminslag.

1
toegevoegd