Hoe kan de condensator in omgekeerde polariteit worden aangesloten?

Als de polariteit telkens verandert als de AC schakelt, waarom explodeert de condensator dan niet?

7

3 antwoord

Zoals Clabacchio zei, zijn sommige condensatoren ongepolariseerd, dus het is prima om positieve en negatieve spanningen erop te zetten.

Het is echter nog steeds mogelijk om een ​​AC-signaal via een gepolariseerde condensator te plaatsen. Dit wordt gedaan door een DC-voorspanning toe te voegen van ten minste de helft van de AC piek-piekspanning. Het volledige signaal is dan nog steeds positief, maar op AC-wijze werkt de condensator er normaal op.

Tegenwoordig worden gepolariseerde condensatoren meestal gebruikt voor bulkopslag op voedingen om de rimpel te verminderen en om op korte termijn hoge stroom te leveren. Een nominale 12V-voeding kan bijvoorbeeld 1Vpp AC rimpel hebben. Dat betekent dat de spanning tussen 11,5V en 12,5V ligt, wat prima is voor een elektrolytische of andere gepolariseerde kap. De grote waarde van de kap zal echter worden toegepast om stroom te leveren om de 1Vpp wisselspanningsschommeling tegen te gaan.

Anders gezegd, gepolariseerde caps moeten altijd een positieve spanning hebben, maar er is geen beperking op stroom .

10
toegevoegd

Omdat niet alle condensatoren een polariteit hebben. Voor zover ik weet, hebben alleen elektrolytische condensatoren een vaste polariteit, terwijl bijvoorbeeld keramische condensatoren dat niet doen.

Als u naar de schema's kijkt, ziet u dat (in de juiste ontwerpen) elektrolytische of in het algemeen condensatoren met een polarisatie de negatieve afscherming gebogen is en een plus -teken in het positieve afscherming; de andere condensatoren zijn symmetrisch, dus je kunt niet zeggen wat de richting is, zo niet het label.

1
toegevoegd
@ThePhoton - ^ voor correctheid/pedanterie. Het is jammer dat veel mensen elektrolytisch als afkorting voor elektrolytisch aluminium gebruiken. Dat gezegd hebbende, het lijkt erop dat tantaalcondensatoren steeds minder vaak voorkomen ...
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
Tantalum caps zijn ook gepolariseerd.
toegevoegd de auteur Seb, de bron
Tantalum-doppen zijn een soort elektrolytische dop.
toegevoegd de auteur The Photon, de bron

U moet weten waarvoor condensatoren worden gebruikt. Dat zal duidelijk maken waar gepolariseerde condensatoren worden gebruikt. Ze worden niet gebruikt in AC-circuits.

  1. Condensatoren worden gebruikt in draaicircuits in AC. Deze zijn niet gepolariseerd. Dus als de AC van richting verandert, kan hij de condensatoren niet beschadigen, omdat de condensator eenvoudigweg niet gepolariseerd is en in beide richtingen kan worden aangesloten.

  2. Elektrolytische condensatoren (die gepolariseerd zijn) worden gebruikt bij het gladstrijken van rimpelingen in gelijkstroom. Ze zijn gepolariseerd en groot. De handeling voornamelijk gebruikt in gelijkrichters . Het zijn in wezen gelijkstroomcircuits waarin het signaal de polariteit niet verandert.

Zo waar als u een elektrolytische condensator (gepolariseerd) in een wisselstroomcircuit plaatst, zal deze gemakkelijk beschadigd raken als deze hoger is dan de nominale waarde.

1
toegevoegd