IC's gebruiken van oude computerhardware en dergelijke

Net als veel andere gebruikers van deze site, heb ik tonnen oude computeronderdelen in mijn huis liggen. Vaak geniet ik van het opzoeken van de nummers op de IC's op deze oude onderdelen om te zien wat ze doen, en af ​​en toe kom ik er een tegen die ik handig vind voor welk project dan ook waar ik aan werk. Maar de leads van hen zijn zo klein! Is er een redelijke manier om deze kleine IC's van oude onderdelen te gebruiken in nieuwe projecten? Dit zijn dingen die ik sowieso zou weggooien, dus ik ben zeker bereid om het beschadigen/vernietigen van het onderdeel te riskeren. Ik heb geprobeerd de PCB zelf rond de chip te snijden met een Dremel, de koperen leads op het bord bloot te leggen en vervolgens draden aan die leads te solderen, maar het werkt niet zo goed. Heeft iemand anders deze of een andere techniek geprobeerd en succes gehad?

(Kanttekening: ik weet dat het voor de meeste van deze IC's veel eenvoudiger is om ze gewoon van Digikey af te kopen of iets dergelijks in een redelijk grote behuizing, het is het principe en het idee om iets volledig nieuws te maken oude delen.)

5
Het zal voor elk type pakket enigszins anders zijn. Omdat u die pakkettypen niet hebt opgegeven, is het moeilijk om deze te beantwoorden. Hier is een vergelijkbare vraag die het pakkettype specificeert: electronics. stackexchange.com/questions/2616/…
toegevoegd de auteur Binarytales, de bron
@Kellenjb: Ik wist niet eens dat de verschillende maten van IC's verschillende namen hadden totdat ik de antwoorden op deze vraag las (ja, ik weet het, n00b). Ik zou meer specifiek hebben gespecificeerd als ik dat had geweten.
toegevoegd de auteur JW Xing, de bron

3 antwoord

De beste manier om chips te desolderen is met een heteluchtstation. Maar tenzij u er al een hebt, zullen de kosten veel hoger zijn dan alle besparingen uit het bergen van oude onderdelen. Hete luchtstations zijn ook de beste manier om soldeeronderdelen van moderne fijne toonhoogte in te leveren, dus dat kan een legitieme reden zijn om er een te kopen en deze dan ook te gebruiken om oude onderdelen te bergen.

De reden dat een heteluchtstation hiervoor goed is, is omdat het alle leidingen tegelijk kan verwarmen. Zodra het soldeersel smelt, pakt u het onderdeel gewoon op met een pincet.

4
toegevoegd
Bedankt. Ik kijk eigenlijk naar het kopen van een nieuwe (hobbyistische klasse) soldeerbout/station, dus nu denk ik dat ik misschien een 2-in-1 soldeerstation en een heteluchtstation zou krijgen, omdat deze niet zoveel duurder zijn .
toegevoegd de auteur JW Xing, de bron

De kans is groot dat als je ze verwijdert met een verfafbijtmiddel, je niet alleen de printplaat (luchtbellen op het oppervlak en koperafschilferend) beschadigt en daarom ook erg vervelende dampen afstoot, de kans is groot dat je ook de IC beschadigt. Dat betekent niet dat u hiervoor geen verfafbijtmiddel moet gebruiken! Ik gebruik persoonlijk een verfafbijtmiddel om zo nu en dan een paar IC's te desolreren van borden die ik niet nodig heb, en het werkt. De IC werkt meestal voor mij, maar ik heb nogal wat oefening gehad.

Je kunt dit ook gebruiken in een broodroosteroven of gewoon in een oven. Verlatenheid van de elektrolytische zodat ze niet boomen bij verhitting, steek het bord erin. Wanneer het bord aan het verwarmen is en je denkt dat soldeer gesmolten is, wacht dan een beetje meer om er zeker van te zijn dat het soldeer echt gesmolten is. Steek je hand in de broodroosteroven met een pincet of een mes en een aluminiumfolie onder het bord en schuif hem eenvoudig over het bord. Sommige delen komen los, andere niet, spoelen en herhalen. Ik zou dit echter afraden, omdat je daar ook eten stopt, dus tenzij je hiervoor een speciale broodroosteroven hebt, zou ik dit niet doen. Het geeft je wel een veel gelijkmatiger verwarming van het bord, en ik hoorde dat mensen gewoon het bord tegen de muur van een grote kom slaan en alle delen in de kom vliegen.

Nog een andere techniek is het gebruik van speciale soldeer. http://www.zeph.com/lowmelt.htm Ik gebruik dit niet omdat het duur is (10 dollar per voet !?). Het is in youtube, en mensen zeggen dat het werkt. Ik stel voor dat je zelf de youtube-video's controleert om er zeker van te zijn dat hij doet wat hij wil.

Er zijn nog steeds meer technieken voor hobbyisten om SMD IC's te redden. QFN is het ergste, dus daar ben ik meestal niet mee bezig. Als je een pakket met dubbele lead hebt, plaats dan iets metaal onder een van de pinnen, verhit de lead en probeer, als het soldeersel smelt, de pin een klein beetje op te tillen zodat het soldeer niet allebei verbindt, schuif dan iets tussen de pin en board om het gescheiden te houden. Spoel en herhaal voor de rest van de pinnen. Persoonlijk heb ik dit nog nooit eerder gedaan, maar het lijkt me een goed idee.

Een handgedreven soldeerpomp, zoals die je kunt krijgen van radioshack voor zo'n tien dollar, is een goed hulpmiddel in dit soort situaties, vooral voor degene die ik net heb genoemd. Het zal het meeste soldeer verwijderen, voor DIP haalt het soms al het soldeersel weg dat geweldig is, en het is erg goedkoop!

Je kunt ook proberen het bord op een pan te plakken die je niet meer gebruikt (met gelode pinnen krast je de laag in de pan) en verwarm de pan gewoon door hem op een fornuis te zetten. Dit zorgt wel voor een zeer uniforme verwarming van het bord, zorg er gewoon voor dat je geen componenten aan de andere kant hebt!

Als u de componenten wilt gebruiken als ze geen DIP zijn, kunt u een breakout-bord kopen ($ 5 tops) of de "deadbug" -stijl solderen. Deadbug is wanneer je de chip ondersteboven draait om toegang te krijgen tot de pinnen en dan een draad als een magneetdraad gebruikt om de pinnen aan je project te verbinden. Om veel tijd te besparen, kun je altijd een bord maken, inclusief de benodigde SMD-doppen en wat niet van dorkbot of batchpcb of misschien wel voor tien dollar. Je moet wachten op de borden, wat vreselijk zuigt, maar je zult in elk geval een verbinding hebben met de chip waarvan je weet dat die werkt, in plaats van te raden of de chip dood is, je bedrading slecht is, of je gebruikt de chip verkeerd.

Benieuwd, wat voor IC's vind je daar? Over welke moederborden hebben we het? De meeste, zo niet alle componenten van dingen zoals grafische kaarten en moederborden die ik vind, hebben geen zin voor mij omdat ik de datasheet niet kan vinden, ze hebben een te specifieke functie of vereisen een enorme hoeveelheid ondersteunend circuit.

2
toegevoegd
1; Een leuke verzameling truukjes van hobbyisten. Houd alleen rekening met het deel over "zeer vervelende dampen". Elektronische borden en onderdelen zitten vol met plastic of epoxyverbindingen en vlamvertragende chemicaliën, en bij ongeveer 300 ° C, gecombineerd met koper als katalysator, heb je alles wat je nodig hebt om polycyclische aromatische verbindingen te maken of zelfs dioxines, die allemaal echt zijn Zeer vies.
toegevoegd de auteur Fred Pearson, de bron
Bedankt voor het gedegen antwoord. Ik vind niet dat heel veel chips super handig zijn, maar ik vond bijvoorbeeld dat een motorbesturings-IC op een CD-ROM bord de andere dag behoorlijk nuttig zou zijn. Er is veel ondersteuningscircuit, maar in dit geval kunnen verschillende delen van de chip afzonderlijk worden gebruikt (bijvoorbeeld om slechts één motor in plaats van vier aan te drijven).
toegevoegd de auteur JW Xing, de bron

Als je een heteluchtpistool hebt dat rond schopt (verfafbijtmiddel), probeer dat dan eens. Cruder, enorme temperatuursverschillen (hotspots), die waarschijnlijk onderdelen beschadigen, verlaagt zeker de levensduur van de onderdelen, maar het is een goedkoop alternatief, vooral als je niet echt om het resultaat geeft.

1
toegevoegd
Zeker, maar de meeste mensen hebben geen soldeerstation voor hetelucht. Het is een goed alternatief voor een heteluchtstation wanneer je het niet kunt betalen, en het is duidelijk beter dan niets.
toegevoegd de auteur Eric Platon, de bron
Merk op dat er een groot verschil is tussen een heteluchtsoldeerstation zoals ik het had en een heteluchtpistool bedoeld voor het strippen van verf.
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron