Waarom zijn draagbare apparaten tegenwoordig altijd van achteren verlicht?

... En meestal, waarom kan het deze achtergrondverlichting niet uitschakelen?

Gamingconsoles (en mobiele telefoons, PDA's en andere handheld-apparaten) zijn tegenwoordig altijd van achteren verlicht. Oudere apparaten, zoals de GameBoy Color die ik nog steeds heb, hebben geen achtergrondverlichting nodig. Het mooie van die apparaten zonder achtergrondverlichting is dat je ze kunt spelen terwijl je buiten in de zon zit of in de buurt van een andere felle lichtbron. Maar met apparaten met achtergrondverlichting, terwijl je het apparaat in een volledig donkere kamer kunt gebruiken, zul je helemaal niets zien terwijl je in een helder gebied bent.

Is er een technische reden voor de noodzaak van tegenlicht? Of is het gewoon de nieuwe standaard?

1
Voor mij is meer ergernis dat de minimale achtergrondverlichting meestal te helder is voor de nacht. Ik moet op zoek gaan naar een speciale low-level achtergrondverlichtingsregeling rond deze beperking of om "backlight-modulatie" -hacks te implementeren om het snel aan en uit te schakelen om daardoor een ultralage achtergrondverlichting te simuleren.
toegevoegd de auteur Krzysztof Kowalczyk, de bron
Mijn oude GameBoy Advance, die oorspronkelijk niet werd geleverd met achtergrondverlichting, heeft er nu één. Ik heb er een in gedaan omdat ik het waardeloze en gedimde scherm zat was.
toegevoegd de auteur user3624, de bron

1 antwoord

Dat komt omdat ze hi-res kleurenschermen gebruiken. Er is zoveel licht verloren door kleurenschermen dat ze een achtergrondverlichting nodig hebben voor een goed contrast. Je verliest 50% via de polarisatoren en vervolgens ongeveer tweederde via de RGB-filters, dus minder dan een derde van het licht haalt het door.

2
toegevoegd
Eén ding heb ik me afgevraagd over kleurenschermen: zou je de RGB-filters kunnen vervangen door RGB-fosforen (of zouden rode en groene fosfors voor rode en groene pixels kunnen blauw worden en blauwe pixels laten doorschijnen)?
toegevoegd de auteur firedfly, de bron