Analoge schakeling om LED gedurende 10 seconden aan te zetten net nadat de stroom is ingeschakeld?

Is het mogelijk om een ​​analoog circuit te gebruiken om een ​​LED gedurende 10 seconden in te schakelen nadat er een stroom van 5V is aangelegd, en dan uit te schakelen totdat de stroom wordt verwijderd en opnieuw wordt gebruikt? Dit zou handig zijn in kleine ontwerpen met batterijen; als een LED "voedingsstatus" kort oplicht nadat u de stroom hebt ingeschakeld, weet u zeker dat het circuit werkt ... niet nodig om het voortdurend aan te houden en meer van de batterij leeg te maken.

Dus, dit is hoe het proces eruit zou zien:

  1. Sluit de voeding aan
  2. LED gaat aan
  3. 10 seconden vertraging
  4. LED gaat uit
  5. oneindige vertraging

Is er een eenvoudig analoog circuit dat dit kan?

Update: Thanks for the help on this one. I agree that a single big cap and resistor solution would be too expensive/big to be practical. I think I'll use a MOSFET or some transistor array using Olin Lanthrop's schematic below.

4
@mr_schlomo Je zou een dop moeten opladen die de gewenste hoeveelheid stroom zou ondersteunen om de led te verlichten. Ik denk dat je op een slimme manier diodes (misschien zelfs een transistor/poort) moet gebruiken om het opladen uit te schakelen nadat de dop vol is ... maar dit kan mogelijk meer kosten dan een 555 timer ... (bulk 5k + = USD0.09, enkele USD 0.40)
toegevoegd de auteur Brant Bobby, de bron
Dit is identiek aan de recent gestelde vraag, maar de gewenste vertraging was 30 seconden. Zoek die vraag en bekijk de antwoorden. In wezen is het antwoord dat u een '555' timer gebruikt die is geconfigureerd als een monostabiele en sluit de LED via een weerstand aan op pin 3 = output.
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron
Is er een manier om dit te doen met alleen een condensator/weerstand-combinatie in plaats van een IC?
toegevoegd de auteur Jaco Briers, de bron

2 antwoord

Is er een manier om dit te doen met alleen een condensator/weerstand-combinatie in plaats van een IC?

A: Condensator van + 5V naar weerstand naar LED naar aarde.
 Reverse diode over LED.

When 5V steps o -> +5 LED will light.

I_LED initiaal voor rode LED ~ = (Vcc-Vled)/R = (5-2)/R = 3/R voor rode LED
 Of R = 3/I

LED zal exponentieel dimmen.

Tijdconstante ~~~ = RC.
 Dus C = ~ t/R

Bijvoorbeeld 20 MA initiële R = 3/I = 3/0.020 = 150 ohm.
 C = t/R = 10/150 = ~ 0,06 Farad = 60,000 uF.
 Dat is te doen met normale doppen, maar groot.
 Een goed beoordeelde supercap zou gemakkelijker te doen zijn.

Dit doen met een enkele super goedkope transistor en een paar Rs en cs is zo eenvoudig en zo superieur met als resultaat dat de cap- en R-oplossing nergens op slaan in bijna elke context.


Supercap versus standaard Al elektrolytisch - niet zo'n groot verschil als veel zouden veronderstellen:

De fantoom-commenteloze downvoter is terug  ALS dit voor de verklaring is

  • "dat is te doen met normale caps maar groot"

dan toont het een gebrek aan begrip van wat er werd gezegd -  EN een gebrek aan waardering voor wat er beschikbaar is.

Een supercap zou waarschijnlijk de beste keuze zijn, maar het punt was (zoals de woorden zeggen) dat je dit met conventionele doppen zou kunnen DOEN, maar het is aan de zeer hoge kant van het bereik waar je zou zijn.

Je kunt hier bijvoorbeeld een 47 mF 5V5 superdop kopen voor $ 1,58/1
 en u kunt hier een 47 mF 10V standaard aluminium elektrolytische dop kopen voor $ 3.75/1. In dit geval is de supercap ongeveer 42% van de prijs van de Al-cap MAAR de Al-cap is 10V-rated en kan dus = 3,3 x zoveel energie bij volledige lading hebben, dus in termen van energieopslag per $ is de standaardcap minder. dat wil zeggen een beetje rondkijken zou waarschijnlijk een Aldd-pet met een lagere spanning vinden die goedkoper is voor de superkap met dezelfde gewenste spec. MAAR de verschillen zijn zo dichtbij dat het in de meeste gevallen niet echt belangrijk is. Andere kenmerken zouden het verschil maken.
 bijv. de std-dop is veel veel minder gevoelig voor overspanningsschade,
  MAAR het is ver groter - in veel gevallen heeft de supercap de voorkeur. Maar niet alles.

"Paarden voor cursussen" en wees op uw hoede voor het vormen van meningen over wat "oude technologie" kan, gewoon omdat "nieuwe technologie" zoveel beter lijkt te zijn. Vaak is dat zo. Soms is het dat niet.

6
toegevoegd
De fantoom-commenteloze downvoter is terug. ALS dit is voor de stelling dat "dat te doen is met normale caps maar groot", dan toont het een gebrek aan begrip van wat er werd gezegd EN een gebrek aan waardering voor wat er beschikbaar is. Een supercap zou waarschijnlijk de beste keuze zijn, maar het punt was (zoals de woorden zeggen) dat je dit met conventionele doppen zou kunnen DOEN, maar het is aan de zeer hoge kant van het bereik waar je zou zijn. Zie toevoeging om te antwoorden
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron
Een superdop is hier een absolute "must", niet alleen omdat 60 mF/60.000 uF een echt grote elektrolytische aluminium is, maar ook omdat het veel goedkoper is. Dat gezegd hebbende, kun je enkele tientallen transistors of meerdere 555's kopen voor de prijs van een van die grote caps ...
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron

Hier is een circuit dat zou moeten werken (niet getest):

Dit zijn allemaal goedkope jellybean-onderdelen en zullen samen nog steeds aanzienlijk goedkoper en kleiner zijn dan een grote condensator om direct de LED-stroom te leveren. De LED brandt ook de meeste tijd op volle sterkte met een korte of geen zachte aan het einde.

D2 zorgt ervoor dat C1 wordt ontladen wanneer de stroom is uitgeschakeld. C1 wordt daarom ontladen wanneer stroom wordt aangelegd. C1 laadt langzaam door R2 om de timing te leveren. Pas R2 aan om de gewenste LED op tijd te krijgen. De weergegeven waarde is een ruwe schatting. Experimentatie is vereist bij deze lage stromen.

Q1 is ingeschakeld zo lang C1 is opgeladen tot onder 4 tot 4,5 volt of zo. Q1 schakelt Q3 in, waarbij Q2 wordt ingeschakeld, waarbij Q4 wordt ingeschakeld, waardoor de LED wordt ingeschakeld. Wanneer C1 voldoende hoog oplaadt, wordt Q1 uitgeschakeld en wordt de rest uitgeschakeld, inclusief de LED. De LED-stroom is in dit voorbeeld op ongeveer 10 mA ingesteld. Pas R3 aan volgens de gewenste LED-stroom.

Leakage when off should be low enough to be ignorable. If not, add 1 MΩ resistors accross B-E of Q2 and Q4.

4
toegevoegd
Een gefluister van hysterese zou een snelle uitval mogelijk maken. Misschien Q3b - Q2c of vergelijkbaar. || Een enkele FET zou gemakkelijk een vertraging van 10 seconden toestaan.
toegevoegd de auteur rthsyjh, de bron
@OlinLathrop: Ik denk dat drxzcl zich afvraagt ​​waarom de tweede fase van BJT's plaatsvindt, in plaats van de LED (met begrenzende weerstand) rechtstreeks in de collector van Q3 te laten lopen.
toegevoegd de auteur Duke Lobo, de bron
@drxzcl: De 4 transistors maken deel uit van het circuit en zijn nodig om te functioneren zoals bedoeld. Als je dit schema wilt vergelijken met een ander, moet je zeggen wat het andere schema is. Met andere woorden, koop je in vergelijking met wat ?
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron
Gewoon uit nieuwsgierigheid, wat koopt de vier bjt-configuratie hier voor ons?
toegevoegd de auteur drxzcl, de bron
Eerlijk punt, ik zal het schema wat langer bestuderen en een preciezere vraag stellen. Intuïtief zou ik gedacht hebben dat het met twee (aanzetten/uitschakelen) in een flip-flop-achtige opstelling gedaan zou kunnen worden, maar ik heb geen concreet voorstel.
toegevoegd de auteur drxzcl, de bron
De tweede fase is om voldoende winst te boeken voor het vierde kwartaal. R1 zou de gain van Q3 te veel kunnen beperken door D1 uit te houden als het maar één fase was. Ic_Q3 = 100 * 5V/1Mohm = 500uA wat niet genoeg is om D1 te verlichten. Q2 en Q4 leveren betrouwbaar de winst op basis van Q4. U zou een MOSFET voor Q1 kunnen gebruiken en R1 misschien verlagen ..
toegevoegd de auteur Hello World, de bron