Laser - schadelijk voor uw ogen?

Will a <5mW laser Class IIIa become less dangerous to the eye if I supply it with less current/voltage? Or is there something about the laser itself that makes it dangerous?

9
Ik herinner me dat ik ergens las dat staren naar de zon je oog zou blootstellen aan ruwweg 5mW aan UV-straling, dus ik veronderstel dat het iets zo erg is als het staren naar de laser gedurende een bepaalde tijd.
toegevoegd de auteur Thew, de bron

3 antwoord

Over het algemeen hangt het lasergeweld af van het laservermogen, de diameter van de uitvoerbundel en de lasergolflengte. Voor een klasse IIIa- of 3R-laser (de "IIIa" -aanduiding is in feite achterhaald, hoewel deze nog steeds wordt gebruikt voor producten die zijn gecertificeerd voordat de nieuwe klassen zijn gedefinieerd), hebt u een laag risico als u uzelf niet dwingt om in de buurt te staren. beam. Als de straal toevallig in uw oog valt, zult u over het algemeen een reflexreactie hebben om weg te kijken van het pijnlijk heldere licht. (Bestrijd deze reflex niet - houd jezelf veilig). Merk op dat de high-end van de vermogenslimieten van klasse 3R wordt bepaald door de kracht waarbij 50% van de mensen een "afkeerreactie" zal hebben die voldoende is om letsel te voorkomen --- en de andere 50% niet.

Het verminderen van de stroom naar een diodelaser zal het uitgangsvermogen verminderen en dus de uitvoer veiliger maken. De meeste laserongevallen gebeuren echter niet wanneer de laser wordt bediend zoals bedoeld of gepland. Je moet ook rekening houden met alle mogelijke "foutcondities" of manieren waarop dingen fout kunnen gaan.

Stel dat u een regelcircuit ontwerpt dat de laseruitvoer regelt om altijd minder dan 1 mW te zijn (in de meeste gevallen een "veilig" niveau) met behulp van een feedbackfotodiode. Voor echte veiligheid moet je ook dingen als beschouwen

  • Wat als het optische feedbackpad naar de fotodiode wordt geblokkeerd (door vuil in uw doos te krijgen)?
  • Wat als het elektrische pad van de feedbackdiode naar de versterker is verbroken?
  • Wat als er een spike of drift is in de voeding van het laser- of laseraandrijvingscircuit?
  • Wat als er wat metaalresten in uw doos terechtkomen en de laser kortsluiten naar de voeding, waarbij de vermogensregelaar wordt omzeild?
  • Hoe kalibreer je de grenswaarde voor de fotodiode stroom? Als je het met een pot instelt, kan de pot dan afdrijven of verkeerd worden ingesteld na kalibratie? Als u een digitaal circuit gebruikt, kan de EEPROM met de cal-gegevens worden gewist of beschadigd?
  • etc.

Dit zijn de condities waaraan verhandelbare laserproducten moeten voldoen voordat ze aan wettelijke voorschriften kunnen voldoen. Voordat je je zicht met je lasersysteem riskeert, zou je op zijn minst moeten overwegen om dit soort analyses voor jezelf te doen.

Als u een laser met minder vermogen zou gebruiken, zou u weten dat voordat een van dit soort gevaren ertoe zou kunnen leiden dat de laser een gevaarlijke straal produceert, de laser zelf zichzelf zou verbranden. Als u een laser gebruikt die 5 mW kan produceren voordat deze wordt verbrand, is het verstandig om deze met een proportioneel niveau van respect te behandelen.

21
toegevoegd
Men kan een van de paar koevoetcircuits implementeren om de laserdiode te redden wanneer de uitgang uit de regeling gaat, @ Chief17 - sommige bevinden zich in AoE .
toegevoegd de auteur Annan, de bron
Beter antwoord dan de mijne, +1.
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron
Juiste antwoord voor The Photon :)
toegevoegd de auteur clabacchio, de bron

Er zijn twee belangrijke gevaren van lasers:

  1. The light is highly focused.

  2. The light can be high intensity.

Vanwege deze twee factoren kan de energiedichtheid in het midden van de plek hoog genoeg zijn om dingen te verbranden, zoals je netvlies. Om de energiedichtheid te verminderen, vermindert u de combinatie van de twee items hierboven. De laser met minder stroom laten lopen, vermindert # 2, dus ja, dat maakt het veiliger.

4
toegevoegd
@OlinLathrop Mijn laserslab heeft het volgende aanmeldingsformulier: "Kijk niet naar laser met het resterende oog". Ik zal echter wel zeggen dat als je een ploffend geluid hoort wanneer de laser je raakt, dat een slecht teken is.
toegevoegd de auteur Dan, de bron
@Chief: Vergeet na je eerste experiment niet in de laser te kijken met je resterende oog.
toegevoegd de auteur Olin Lathrop, de bron
Bedankt Olin, ik denk niet dat je iets toe te voegen hebt aan Russell's antwoord hieronder?
toegevoegd de auteur Andrew Martin, de bron

Je zou de basis voor je vraag veel meer moeten uitleggen en begrijpen dan je hebt gedaan om het in staat te stellen redelijkerwijs te worden beantwoord. Als een ruwe gids, als je dat soort vragen stelt met die mate van eenvoud, dan heb je te maken met iets buiten je veilige competentieniveau. Dat is niet bedoeld als onbeleefd - maar bijna zeker waar.

In de meeste gevallen heeft A LASER de neiging binnen een relatief beperkt bereik van vermogensoutputs te werken. Je kunt er misschien een over een groot bereik besturen als je weet wat je doet, maar alleen het veranderen van de spanning werkt meestal niet.

"Minder gevaarlijk" is moeilijk te kwantificeren.
 Je bent net zo aansprakelijk om volledig blind maar minder blind dan ooit te eindigen.

2
toegevoegd
@ Chief17 - Wat Russell zegt, is dat potentieel gevaarlijke dingen zoals lasers, hoogspannings-, UV- of krachtige motoren geen goede kandidaten zijn voor een eerste elektronicaproject. Overweeg om te kijken naar sommige low-power zichtbaar licht uitstralende diodes of kleine servo's voordat je dingen aanpakt die je zouden kunnen verblinden, elektrocuteren of verminken.
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
Bedankt voor het antwoord Russell, ik ben erg nieuw in elektronica en dit is mijn eerste 'project', dus ik heb veel vragen. Ik heb in principe een laser uit een laserpen genomen en wil deze in mijn circuit opnemen om samen met de rest van de componenten van stroom te voorzien, maar Wikipedia zegt dat Klasse IIIa licht gevaarlijk kan zijn, dus ik probeerde het voltage te verlagen en het dimde de laser. Ik vroeg me gewoon af of dit het echt veiliger maakte voor het oog? Kunt u uw antwoord toelichten en het mogelijk in meer detail uitleggen?
toegevoegd de auteur Andrew Martin, de bron
Ik weet wat je zegt en neem dit niet op de verkeerde manier, maar het beantwoordt niet echt mijn vraag. Ik ben voorzichtig en iedereen moet op een gegeven moment een eerste keer proberen met lasers. Maar bedankt voor de waarschuwing/advies toch :)
toegevoegd de auteur Andrew Martin, de bron