Ontwerpplan voor een rekenmachine

Ik heb een MSP430 gekocht om meer te weten te komen over microcontrollers. Mijn ultieme doel is om een ​​grafische rekenmachine te bouwen. Ik heb hier nog een paar andere berichten over gelezen, maar ik heb nog steeds enkele vragen over de details. Mijn plan is nu om zoveel mogelijk te leren over circuits met de MSP430 en door te gaan naar een ander type processor als ik er klaar voor ben. Ik ben al heel lang aan het programmeren (ook grafische rekenmachines) dus het gaat erom dat ik de hardware installeer. Op dit moment is mijn plan om uiteindelijk een eenvoudige versie van de rekenmachine te maken en dan een meer geavanceerde versie te maken zodra ik wat ervaring heb.

  1. Welke processor zou u aanbevelen? Ik weet dat deze vraag te veel gevraagd wordt. Ik vraag het omdat ik zou willen dat de laatste rekenmachine veel RAM en Flash heeft. Hoeveel geheugen zou ik moeten gebruiken als ik een echt goede ARM-processor zou gebruiken? Als dat niet genoeg is, hoe moeilijk is het dan om RAM- en Flash-chips aan te sluiten op uw MCU?

  2. Deze vraag hangt af van vraag 1, maar vanuit het oogpunt van het ontwerp, is Flash niet veel langzamer dan RAM? In de rekenmachines waarmee ik heb gewerkt, zijn veel van de routines die het besturingssysteem gebruikt, uitgevoerd vanuit Flash. Kun je de dingen niet versnellen door het besturingssysteem in de flitser op te slaan en het vervolgens naar RAM te kopiëren wanneer de rekenmachine voor het eerst wordt gestart? Wanneer de rekenmachine is uitgeschakeld, zou een back-upbatterij de inhoud van het RAM-geheugen geladen houden.

  3. Zou het vanuit hardware-oogpunt erg moeilijk zijn om twee processoren te gebruiken? Ik weet dat ze samenwerken en iets nuttigs doen niet-triviaal zou zijn, maar het is een interessant idee om de tweede processor een taak te geven, zoals het sorteren van een lijst met duizenden elementen, terwijl de eerste processor doorgaat met een andere taak. Dit is natuurlijk overdreven voor een grafische rekenmachine, maar het is een interessant idee voor een hobbyproject.

0
Ik heb een serieel gestuurde RPN-calculator voor het MSP430 Launchpad geschreven, het kan een nuttig startpunt voor uw project zijn blog.hodgepig.org/2010/09/09/573
toegevoegd de auteur Gangnus, de bron
Dit is (binnenkort) meerdere vragen. Sommige zijn gerelateerd en gaan allemaal over uw project, maar proberen ze gescheiden te houden. clabacchio heeft je verwezen naar dit als je het wilt maken of dit als u het wilt verzenden; we hebben een hele pcb -tag die hier verder op ingaat. Evenzo zijn er nog andere vragen over grafische LCD's, zie de lcd -tag en waarschijnlijk deze vraag . Voel je vrij om meer dan één vraag te stellen!
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron

1 antwoord

  1. Er zijn veel microcontrollers die er zijn (een microprocessor is iets anders), en een ARM is waarschijnlijk de eerste keuze als je prestaties wilt. Sluit het RAM-geheugen en de processor is conceptueel triviaal, maar de praktijk kan ingewikkeld zijn als je geen expert bent.

  2. RAM is waarschijnlijk ingebed als u een microcontroller koopt, laad de software dus gewoon vanuit de Flash; en wacht op het gebruik van besturingssystemen, probeer eerst een klein beetje met het bord te spelen.

  3. Als je geen specifieke vereiste hebt voor multiprocessorsystemen (en je zou ze op dezelfde chip moeten hebben, denk ik niet dat het haalbaar is met microcontrollers) dan heeft het geen zin om gek te worden met dat soort van dingen. En als je het moet leren, zou ik opnieuw willen suggereren om met iets eenvoudigs te beginnen, je kunt niet denken om een ​​computer te bouwen zonder zelfs maar een microcontrollerbord te hebben gebouwd, tenminste één keer.

En waarschijnlijk bent u een expert in programmeren, maar zelfs als u de PCB hebt gemaakt, vereist het programmeren met microcontrollers het beheer van de hardware, en dat is ook iets om te leren voordat u verder gaat.

2
toegevoegd
Ik heb vragen 2 en 4 uit het oorspronkelijke bericht verwijderd, deze vraag gaat nu alleen over de beslissingen van de microcontroller, dus ik heb je bericht bewerkt om dit weer te geven. U deze opmerking toesturen, zodat u nog andere wijzigingen kunt aanbrengen die u misschien wilt ...
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
Ook, WRT parallelle verwerking, het is heel goed mogelijk op een microcontroller - moderne processors hebben voldoende ondersteuning voor het bouwen van een eenvoudig multitasking-besturingssysteem (hoewel het het gemakkelijkst is als je er een kiest met een bestaande RTOS beschikbaar), of de Parallax Propeller-chip heeft meerdere kernen of radertjes zoals ze deze noemen.
toegevoegd de auteur Orangecrush, de bron
Bedankt voor de antwoorden! Ik heb ARM-microcontrollers rondgekeken, maar ik kan nergens vinden waar hobbyisten ze individueel kunnen kopen. Ik denk dat als ik naar die en tegen de prijzen kijk, ik zou kunnen beslissen. Sommige van degenen die ik zag hebben 1MB Flash en 192K ram op de chip. Ik weet niet of dat een processor is die ik zou kunnen gebruiken, maar dat is meer dan voldoende geheugen voor de eerste rekenmachine.
toegevoegd de auteur nrabbit, de bron
@clabacchio, bedankt voor de link maar ik heb geen microcontrollers gevonden die te koop zijn, alleen ontwikkelborden. Ik vind het niet erg om in een board te investeren, maar ik wil eerst microcontrollers vergelijken. Als de microcontroller zelf duur is, kan ik een bord kiezen dat goedkoper is, zodat ik elke keer dat ik een project doe een beetje geld bespaar.
toegevoegd de auteur nrabbit, de bron
@clabacchio, ik denk niet dat je begrijpt wat ik bedoel. Misschien begrijp ik niet hoe dit werkt. Laten we zeggen dat ik een ontwikkelbord krijg met een Cortex-M3 en ik maak heel veel heel leuke dingen. Ik wil dit allemaal meenemen en op een PCB plaatsen. Ik wil de Cortex-M3 niet van het ontwikkelbord verwijderen. Waar kan ik een andere op een printplaat krijgen (of al op een PCB)?
toegevoegd de auteur nrabbit, de bron
Is dat wat de meeste mensen doen wanneer ze een apparaat willen maken?
toegevoegd de auteur nrabbit, de bron
Ja, ik heb specifiek verwezen naar de gevraagde inspanning om meerdere processors te beheren, zoals de toewijzing van taken, het beheer van het gedeelde geheugen om samenhang in de gegevens te garanderen, enzovoort. Over besturingssystemen, ik weet dat er uCLinux is en ook biedt Jennic JenOS voor netwerktoepassingen.
toegevoegd de auteur clabacchio, de bron
@Joey Ja, ze verkopen ontwikkelborden van verschillende typen met AVR-processors aan LPC Cortex-M3-processors; als je een eenvoudige microcontroller wilt, kijk waar je wilt, Farnell, Sparkfun of zo ... Maar als je dual core-systemen wilde maken, waarom wil je nu een goedkope microcontroller ???
toegevoegd de auteur clabacchio, de bron
ARM's zijn geen echte microprocessors (ik zou het niet verkeerd hebben), maar gewoon een architectuur - zoals een ontwerp - die fabrikanten kunnen kopen en gebruiken voor het bouwen van hun apparaten, die microprocessors of microcontrollers kunnen zijn; je zou een microcontroller moeten kopen en misschien een met de ARM-kern, zoals sommige LPC's van NXP of de STM32 van ST.
toegevoegd de auteur clabacchio, de bron
toegevoegd de auteur clabacchio, de bron