Hoe fase-shift-keying (PSK) te lezen/genereren

Ik probeer een stuk elektronica om te vormen dat lijkt te werken met ~ 1Mhz differentiële faseverschuivingssleutels om een ​​signaal over een tweedraadslijn te sturen die ook wordt gebruikt voor laagspanningsvermogen.

Dus newbie-vraag hier, maar hoe codeer/decodeer ik een PSK-signaal? In termen van moet ik een aangepast circuit bouwen om het te doen (ik heb diagrammen van dergelijke gevonden)? Of zijn er goedkope/kleine chips die dit voor mij zullen doen? Ik heb uiteindelijk een microcontroller nodig die zowel het signaal leest als verzendt.

4
Ik wed dat er IC's beschikbaar zijn.
toegevoegd de auteur Tomaso Neri, de bron

3 antwoord

Wat je BPSK noemt, zou ook kunnen zijn wat in het algemeen Manchester-code werd genoemd. Dit werd gebruikt voor enkelvoudige en differentiële modus voor lange uitzendingen en afhankelijk van idle-datacodes waren er verschillende typen. waar fase zou inverteren op een Mark (1), Space (0) of op een overgang.

Als dit het geval is, hebt u een kloksynchronisatie, fasesynchronisatie (markeren/spatie/omkeren) nodig, afhankelijk van de gebruikte modulatiemethode en vervolgens een byte-synchronisatie UART en vervolgens een framesynchronisatie als synchrone payload.

Overweeg deze oplossing. http://www.intersil.com/data/fn/fn2951.pdf  Ik heb decennia geleden discrete versies ontworpen.

2
toegevoegd
Je zou Manchester kunnen noemen met codering "faseverschuiving-toetsing", maar zou dat het normale gebruik van de term zijn? Ik dacht dat de term vaker werd gebruikt in gevallen waarin de draaggolffrequentie veel hoger was dan de bitsnelheid; de koerier zou gemoduleerd worden met een signaal dat zou schakelen tussen +1 en -1 voor elke "1" bit en hetzelfde blijven voor elke "0". In tegenstelling tot amplitudemodulatie, waarbij het percentage van "1" en "0" binnen een bepaald bereik moet blijven, zou faseverschuivingsmodulatie bijna elke mix van "1" en "0" kunnen accommoderen omdat de ontvanger ...
toegevoegd de auteur firedfly, de bron
... kan het signaal voeden via detectoren die zowel in fase als uit fase zijn van het kostbare signaal en zien welke het sterkst registreert.
toegevoegd de auteur firedfly, de bron

Eén benadering voor het decoderen van faseverschuivingssleutels is om het invoersignaal met ongeveer een bittijd te vertragen, naar de dichtstbijzijnde halve fase afgerond, en ofwel "xor", "en", of dat signaal door het origineel te vermenigvuldigen, en dan het resultaat te filteren . Dit levert een relatief mooie output op, zelfs in de aanwezigheid van ruis die de op een tegengestelde benadering zou verstoren. De grootste beperking is dat het vereist dat men een goed middel heeft om het ingangssignaal te vertragen.

1
toegevoegd

Een persoon zou gegevens kunnen coderen als BPSK door de binaire gegevens naar één ingang van een XOF-poort te verzenden, en het verbinden van de andere ingang van de XOR-poort met een draaggolfoscillator (mogelijk een 1 MHz blokgolfoscillator). De uitgang heeft veel harmonischen, maar misschien is dat in orde als je over een differentieel paar draden verzendt.

Decodering is iets complexer. Ik wed dat iemand al heeft bedacht hoe het meeste decodering in software moet worden gedaan met een kleine 16 MHz-microcontroller. (Uitstekende vraag, ik hoop dat iemand anders een beter antwoord heeft.)

0
toegevoegd