Hoe deze GRIB-gegevens te lezen

op deze open FTP-server ( ftp://ftpdatos.aemet.es/modelos_numericos/hirlam005_peninsula/ ) vind je HIRLAM-modellen van de Spaanse meteorologische dienst.

De documentatie in de LEEME-bestanden (in het Spaans) zegt dat de databestanden in GRIB-1-indeling zijn. Helaas kan ik het niet lezen. Ik gebruik verschillende programma's, zoals QGIS, en commaind line tools: wgrid, grid_ls, etc zonder succes.

Iedereen kan een kijkje nemen en laat me weten hoe het gelezen is.

Ik ben nieuw voor grib en begrijp de codes en sleutels niet. De documentatie op ftp://ftpdatos.aemet.es/modelos_numericos/hirlam005_peninsula/LEEME_DATOS.txt praat over IPAR-, LTYP- en LEV-id's.

Ook bevat het een beschrijving van de parameters in de bestanden:

Variable          || Unidad || IPAR || LTYP || LEV 
Temperatura a 2m         K    011   105   2 
Componente x del viento a 10m  m/s    033   105   10 
Componente y del viento a 10m  m/s    034   105   10 
Precipitación total      kg/m2   061   105   0
Humedad relativa a 2m     kg/kg   052   105   2 

Kan iemand me helpen met het lezen van die gegevens?

=== UPDATED ===

Ik heb eindelijk het probleem gevonden, namelijk dat ik bestanden aan het downloaden was in ASCII-modus in plaats van BINAIRE.

Ik kan de grib_api tool bevestigen, eenmaal gecompileerd en geïnstalleerd werkt het perfect. Voorbeeld:

$ grib_ls 20120220000000_sfc_fc15
20120220000000_sfc_fc15
edition   centre    typeOfLevel level    dataDate   stepRange  shortName  packingType gridType   
1      lemm     heightAboveGround 2      20120220   15      2t      grid_second_order_SPD1 rotated_ll 
1      lemm     heightAboveGround 10      20120220   15      10u     grid_second_order_SPD1 rotated_ll 
1      lemm     heightAboveGround 10      20120220   15      10v     grid_second_order_SPD1 rotated_ll 
1      lemm     heightAboveGround 2      20120220   15      r      grid_second_order_SPD1 rotated_ll 
1      lemm     heightAboveGround 0      20120220   0-15     unknown   grid_second_order_SPD1 rotated_ll 
5 of 5 grib messages in 20120220000000_sfc_fc15

5 of 5 total grib messages in 1 files

Aan de andere kant, ik ben niet in staat om werk gdalinfo te maken met deze GRIB-bestanden, maar momenteel heb ik het niet nodig.

4
toegevoegd de auteur Erik Öjebo, de bron
Heb je Ugrib geprobeerd?
toegevoegd de auteur Farhan, de bron
Ik heb Ugrib niet geïnstalleerd, maar ik ken collega's die het gebruiken voor GRIB-gegevens. U hebt ook geen actieve koppeling met de gegevens in uw vraag.
toegevoegd de auteur Farhan, de bron
GRIB staat voor GRIdded Binary. Als zodanig zijn GRIB-berichten verdeeld in verschillende binair gecodeerde secties die het WMO-document bevat waar Mapperz een koppeling voor heeft verstrekt. Dus verschillende bytes van de boodschap betekenen verschillende dingen. In het bericht dat u bezighoudt, heeft IPAR betrekking op tabel 2 van deel 1 van een GRIB-bericht, de parametercodes. LTYPE is atmosferisch niveau waarop deze parameter geldig is, in dit geval verwijst 105 naar een specifieke hoogte boven het oppervlak. LEV is die hoogte (2m, 10m, 0m). Uiteraard is Unidad eenheden. Deze informatie is meer voor encoders dan voor decoders, maar goed om te weten.
toegevoegd de auteur HenryR, de bron
Ik zou de grib_api uit de ECMWF proberen te gebruiken die Mapperz heeft geleverd en kijken of dat werkt, omdat het in Europa wordt gebruikt. Trouwens, ik heb zelfs GDAL geprobeerd en het had ook een probleem met het lezen van de gegevens. Dus, als de grib_api niet werkt, moet je mogelijk contact opnemen met de data-initiators om te zien wat ze gebruiken. Merk op dat ik de onderstaande tabellen vermeldde. GRIB maakt het gebruik van lokale tabellen mogelijk bij het coderen van gegevens, iets dat wordt gebruikt door de data-encoders, maar mogelijk elders niet beschikbaar is. Maar dit lijkt standaard weergegevens te zijn, dus ik weet niet zeker wat het probleem is met de lezers die ik heb geprobeerd.
toegevoegd de auteur HenryR, de bron
niet die tool. Kunt u alstublieft testen om een ​​van de bestanden op de server te lezen.
toegevoegd de auteur Sean Thoman, de bron
bijgewerkte vraag. Voer een test uit om gegevens te lezen. Bedankt.
toegevoegd de auteur Sean Thoman, de bron
Ik heb mijn vraag bijgewerkt met wat meer informatie over codes. Kunt u mij helpen? Bedankt !!!
toegevoegd de auteur Sean Thoman, de bron
Ik probeer dezelfde bestanden te openen. Ik download grib_api omdat de bestanden gecodeerd zijn en met dit programma kunt u de bestanden decoderen. Hoewel ik niet weet hoe ik de bestanden met dit programma kan decoderen, weet ik niet hoe werkt grib_api. Bovendien zijn er nog een ander programma voor het decoderen van de bestanden, CDO, je kunt gratis downloaden.
toegevoegd de auteur robertc, de bron

2 antwoord

Probeer http://www.zygrib.org/ . Als alternatief ondersteunt saga g ook het lezen van grib-bestanden, zodat je dat kunt gebruiken om naar andere bestandsindelingen te converteren.

0
toegevoegd
Ik heb geprobeerd om de info te extraheren met behulp van verschillende pakketten (degrib, Ugrib, zygrib) zonder succes. Ugrib en degrib geven aan dat dit een GRIB1-bestand is maar er ontbreekt iets om het bestand te deactiveren. Ik vermoed dat een lokale tabel werd gebruikt om de gegevens te coderen. Mogelijk moet u contact opnemen met de HIRLAM-gebruikers om te zien wat u kunt gebruiken om het te lezen of om een ​​andere bron van de gegevens te vinden waarmee een van de GRIB-decoders deze kan lezen.
toegevoegd de auteur HenryR, de bron
Ik heb ook zygrib getest en werkt niet.
toegevoegd de auteur Sean Thoman, de bron

Onder UNIX/LINUX kan NCL (NCAR Command Language) worden gebruikt om de grib en sla het op in netcdf. Vanaf hier (als het een eenvoudig scalair veld betreft) kunt u GDAL of QGIS rechtstreeks gebruiken. Doei Huck

0
toegevoegd