Hoe kan ik veelhoeken onderverdelen en bewerken met behoud van topologie?

Ik gebruik QGIS. Ik heb een laag die bestaat uit veel aangrenzende polygonen - laten we ze 'landen' noemen. Ik gebruik momenteel de Atlas-plug-in om elke "land" -polygoon naar een PNG-bestand te exporteren.

Ik wil elke polygoon verder onderverdelen in 3 of meer secties (laten we ze 'statussen' noemen) en deze op dezelfde manier exporteren. Ik wil echter dat mijn originele polygonen ("landen") intact blijven (en dus exporteerbaar). Bovendien, als ik mijn "land" -grenzen wijzig, wil ik dat de "staats" -grenzen die worden beïnvloed ook automatisch worden bijgewerkt.

Kan iemand mij adviseren op een manier dat ik dit kan bereiken?

Bedankt.

EDIT: Here's a rough mock-up of my state/country relationships: states and countries

2
hoe wil je dat de onderverdelingen worden gemaakt? Met een gewoon raster? Dit mist details.
toegevoegd de auteur Deeksy, de bron
Ik wil de toestanden onderverdelen in verschillende polygonen die ik definieer, niet automatisch.
toegevoegd de auteur Jukka K. Korpela, de bron

1 antwoord

Antwoord op de vraag

U wilt een nieuwe dynamische laag op basis van een andere laag.

Ik zou de volgende stappen adviseren:

  • zet je landlaag in een database (bijvoorbeeld PostGIS)
  • maak een functie (sql/plpgsql) in de database om staten van een land af te leiden. De complexiteit van deze functie is afhankelijk van de benodigde methode.
  • genereer een statustabel door staten (met de laatste functie) voor elk land te berekenen. Houd een link tussen de twee lagen: de staatstabel heeft een land-id.
  • zet een trigger in de landentabel die de staatstabel bijwerkt, en verwijder en repliceer de toestanden die overeenkomen met een bepaald land telkens wanneer dit land wordt gewijzigd (verwijderd/bijgewerkt/ingevoegd)

U kunt dat niet rechtstreeks in QGIS doen zonder een plug-in of een specifiek gedrag met menselijke actie te bouwen.

Verder nadenken - Atlas-plug-in

Als de uiteindelijke bedoeling is om de Atlas-plug-in te gebruiken voor meerdere dekkingen per land, dan is dit een gedrag dat is gepland in een toekomstige versie van Atlas-plug-in: dekking genereren.

Dit omvat het geven van een laag met functies en het genereren van bedekkingen ervan, met parameters zoals schaal, aantal optimalisaties van de dekking, normale/onregelmatige rasters, dekkingsomwentelingen ...

Maar deze nieuwe functie zal worden ontwikkeld wanneer daarvoor financiering wordt gegeven.

U kunt uw eigen opmerkingen toevoegen aan het functieverzoek voor bugpatcher voor Atlas-plug-ins:

http://hub.qgis.org/issues/4873

Topology

Uit de bewerking en de opmerking, wat de poster lijkt te doen, is het bewerken van geometrieën met een topologie.

Basale GIS-modellering is gebaseerd op «spaghettimodel», dit zijn afzonderlijke lagen van kenmerken, met hun eigen geometrie.

Een andere manier om dingen te doen, is de geometrie te modelleren met een specifieke topologie: de geometrieën van de functies delen een gemeenschappelijke set van canonieke entiteiten, die door functies worden gedeeld. Meestal gebeurt dit met een knooppunt-randmodel.

QGis heeft momenteel geen echte topologische geometrie-editie. Maar hier zijn enkele tips als je deze kant op wilt gaan:

  • PostGIS 2.0 has a new topology feature set. A QGis plugin is currently developped to support this feature, enabling you to fulfill your needs. Alpha state for the moment, but check http://www.postgis.org

  • semi-topologic editing. There are options in QGIS enabling pseudo-topology when editing geometries : new points of the geometry sit on another feature's shape for example. See «Preferences->snapping options» and the corresponding part in QGIS Manual. This is not full topology editing since modifications to the base geometry are not automatically propagated to the other.

3
toegevoegd
bewerkt antwoord om topologie toe te voegen
toegevoegd de auteur Deeksy, de bron
Dankje voor het antwoord. Ik weet niet zeker of dat precies is wat ik wil doen. Ik zal de polygonen voor elke staatsmyslf definiëren. Ik overwoog om elke reeks staten (voor een specifiek land) een afzonderlijke laag te maken, maar wijzigingen in de landlaag worden niet weerspiegeld in de staten. Is er een manier om de lagen te koppelen? Wat Atlas betreft, zal ik de issue tracker opnieuw bekijken. Bedankt.
toegevoegd de auteur Jukka K. Korpela, de bron