Minimale TTL 5.0V signaalduur

Ik werk aan een klein project in mijn fysica-lab.
We willen graag een foton-toevalsteller maken. We dachten de Pi GPIO-pin te gebruiken om een ​​paar fotodiodes te monitoren die een 15ns 5V TTL-signaal produceren.
Is dit signaal te kort om opgemerkt te worden door de Pi?
Ik dacht dat het met een 700 MHz-klok mogelijk zou kunnen zijn, maar ik ben er niet zo zeker van dat de CPU-monitor dezelfde frequentie heeft als de GPIO-pinnen.
En als het ze met succes kan lezen, kan het dan meerdere signalen van dit type in korte vertraging lezen, één met een ander (of zelfs beter tegelijkertijd)?
Ik ben vrij nieuw met de Pi en ik hoop dat ik het probleem duidelijk heb uitgelegd. Dit is meer een proof of concept om te zien of het kan worden gedaan.
Bedankt

0
Hallo en welkom. Eerste belangrijke opmerking: u zult 5V niet toepassen op de GPIO van de Pi. (3V3 logische ingangen!) Wat betreft de lengte van het signaal. Ik heb geen idee hoe korte pulsen kunnen worden gedetecteerd door onderbrekende interrupts.
toegevoegd de auteur Ghanima, de bron
OK, ik zal dat opmerken, heel erg bedankt: D
toegevoegd de auteur pap, de bron

1 antwoord

Ik heb geen middel om een ​​puls van 15 ns te genereren, dus ik weet het niet zeker.

Ik geloof dat de Pi het signaal kan detecteren, hoewel je het systeem wellicht enigszins moet aanpassen. U zou waarschijnlijk iets moeten gebruiken dat "GPIO Asynchronous Edge Detect" wordt genoemd en waarvan ik vrij zeker weet dat het een kort signaal zal ontvangen.

See pages 99-100 of https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bcm2835/BCM2835-ARM-Peripherals.pdf

Ik ken geen manier om zo'n korte duur te meten met de Pi, dus je zou weten dat er een polsslag is gebeurd, maar ik zou niet weten hoe lang het was.

U kunt meerdere simulatenous-evenementen op verschillende GPIO's detecteren. Ik denk echter niet dat je een GPIO opnieuw kunt triggeren voor een nieuwe gebeurtenis zonder een microseconde of zo oponthoud.

Misschien moet je "bare metal" gaan om je doelen te bereiken.

1
toegevoegd
@ fox895 Hebt u erover nagedacht om de vraag te stellen over de uitwisseling van elektronicastackers? Het lijkt tamelijk gespecialiseerd als een software/Raspberry Pi-probleem, maar moet vrij algemeen zijn voor een elektronica-ingenieur. Voor zover ik weet, kan een goedkope Arduino het werk doen.
toegevoegd de auteur joan, de bron
Bedankt, ik hoef de duur niet te meten, ik wil alleen weten dat het is aangekomen. De microseconde vertraging kan een probleem zijn, ik zal uitkijken naar de blote metaal-oplossing, bedankt
toegevoegd de auteur pap, de bron
Ik zal het morgen proberen. We hebben de arduino uno uitgesloten (we hebben er al een in het lab) omdat het een kloksnelheid van 16 MHz heeft (dus we weten niet zeker of het zo'n korte puls kan detecteren) en het kan echt niet overweg met gelijktijdige invoer, omdat het moet onderbreken de luistermodus op de pin als u een bepaalde bewerking wilt uitvoeren. We dachten dat een Pi meer geschikt en veelzijdig was. We hebben ook gekeken naar een vergelijkbaar project (een geigertelling) en gebruikten een Pi-bord
toegevoegd de auteur pap, de bron