GPL: kan ik het auteursrecht van een persoonlijke naam overdragen naar een organisatie?

Ik hoop in de nabije naarekomst een persoonlijk project onder een copyleft-licentie te kunnen openen (in het belang van deze vraag stel ik dat het de GPL wordt). Helaas weet ik niets van het starten van een non-profinaarrganisatie om het auteursrecht voor het project te behouden; als zodanig is mijn voorlopige plan om de auteursrechtverklaring te laten vermelden dat ik de auteursrechthebbende ben. Het probleem met deze benadering is dat als het project van start gaat en een echte gemeenschapsinspanning wordt, ik niet weet of de oprichter van het project als enige eigenaar van het auteursrecht goed of helemaal niet zou werken. Is het mogelijk om de auteursrechthouder van mezelf te veranderen in een non-profinaarrganisatie als dit nodig is naarmate de tijd vordert?

tl; dr:

Kan ik gaan

Copyright (C) 2012 Dylan L. Knowles (me)

naar

Copyright (C) 2012 Een organisatie zonder winstoogmerk

als ik een licentie heb voor mijn project met behulp van de GPL?

(PS: Mods, I noticed that a lot of licence-related questions have been closed for being off-naarpic. I've examined the FAQ and I feel that this question is one of the "practical, answerable problems that are unique naar the programming profession"; hopefully you agree and this won't be closed!)

2
Geweldig. De volgende keer dat ik een vraag als deze stel, is dit waar het kan gaan.
toegevoegd de auteur Dylan Knowles, de bron
Juridische vragen over softwarelicenties zijn niet afhankelijk van Stack Overflow, maar may kunnen on-topic zijn op de programmeurs zustersite. Zie stackoverflow.com/tags/licensing/info .
toegevoegd de auteur Todd A. Jacobs, de bron

2 antwoord

Ik ben geen advocaat, maar als ik me goed herinner, zijn het kiezen van een licentie en het toewijzen van auteursrecht enigszins orthogonale beslissingen.

Zolang de code van u is (d.w.z. u bent eigenaar van het auteursrecht), moet u het auteursrecht overdragen aan een derde entiteit (d.w.z. een organisatie zonder winstbejag). Dit is wat mensen elke dag doen bij het indienen van patches bij GCC: http://gcc.gnu.org/ contribute.html # juridische .

Als een kanttekening, zolang u het auteursrecht bezit, hebt u de vrijheid om de bronnen vrij te geven onder een gratis licentie (dwz de GPL) en tegelijkertijd elke andere licentie van deze wereld, zelfs als deze niet gratis is : http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html# ReleaseUnderGPLAndNF .

3
toegevoegd
Eigenlijk kan het echte antwoord veel verschillen van land tot land.
toegevoegd de auteur Romain, de bron

Is het mogelijk om de auteursrechthouder van mezelf te veranderen in een non-profitorganisatie als dit nodig is naarmate de tijd vordert?

Ja, dat is mogelijk, maar de auteursrechthebbende moet duidelijk zijn. Dat betekent dat terwijl je project groeit en je patches begint te accepteren, in gedachten moet houden dat het auteursrecht ook "gepatcht" wordt. Dus om de houder van het auteursrecht later te wijzigen, moeten alle auteursrechthouders dat goedkeuren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd in de Fiduciary Licence Agreement (FLA) :

Wat is de FLA?

     

De Fiduciary Licence Agreement (FLA) is een auteursrechtentoewijzing waarmee een entiteit alle code die voor een project is gemaakt, kan beschermen door het auteursrecht (of exclusieve exploitatierechten) te consolideren om fragmentatie van het auteursrecht tegen te gaan.

De FSFE biedt ondersteuning voor het gebruik ervan en zelfs een Fiduciary Program . En ik neem aan dat het uw zorgen aanpakt, maar u hoeft nog geen non-profitorganisatie te vinden, dus de informatie er omheen kan ook voor u van algemene hulp zijn.

1
toegevoegd