Hong Kong - Wat is het verschil tussen zichtrekening en spaarrekening hier

I know there is already a question called “Savings” account vs. “current” account - what's the difference?" on the site but bear with me, I believe that doesn't answer my doubts.

Ik weet heel goed wat het verschil is tussen een "betaalrekening" en een "spaarrekening" in de Verenigde Staten - vooral omdat je niet in staat bent om meer dan zes keer per maand van een spaarrekening af te halen en dat een huidige account geeft geen interesses. Ik woon echter nu in Hongkong en ik heb hier moeite gehad om het verschil tussen 'zichtrekening' en 'spaarrekening' te achterhalen (en vermoedelijk ook in Singapore), omdat de informatie op de website van banken echt onduidelijk is. Ik kan me voor onbepaalde tijd uit mijn bank terugtrekken van mijn spaarrekening (of als er een limiet is, ik ben die nooit tegengekomen), en zelfs de minimale storting om een ​​account te openen blijft voor beide accounts hetzelfde. Het enige verschil is dat u cheques voor betaalrekeningen kunt schrijven en dat de lopende rekening geen rente geeft (hoewel de rente op spaarrekeningen ook erg klein is). Is dat het geval? Als dat zo is, is er toch behoefte aan het hebben van afzonderlijke typen voor een persoon.

Ik probeer nu de basisprincipes van persoonlijke financiën te leren, maar het lijkt erop dat ik Amerikaanse concepten niet meteen in Hongkong kan toepassen, dus ik ben behoorlijk in de war. Bij voorbaat dank!

2

2 antwoord

Eigenlijk heb je gewezen op de belangrijkste verschillen:

 • Rente: gewoonlijk wordt geen rente betaald aan betaalrekening. (hoewel sommige banken dat doen.)
 • Boeken controleren: alleen beschikbaar voor huidige accounts.

Meer verschillen die ik heb opgemerkt, als een lokale bewoner, met afzonderlijke accounts zijn meer als een conventie:

 • Wat ik heb gehoord van de senioren: in het verleden (zoiets als vóór de jaren 80 en 90), kon niet iedereen een betaalrekening openen, je hebt mogelijk een verwijzer/garant nodig om dit te doen.
 • Personen jonger dan 18 jaar kunnen geen cheque uitschrijven of innen (zoals beperkt door de Contractwet ), dus ze kunnen geen lopende rekening openen en een spaarrekening is de enige optie.

Als u een "geïntegreerd account" opent, krijgt u meestal beide. Voor degenen die geen aparte accounts willen hebben, bieden sommige banken 2-in-1-accounts, waarmee op het account rente kan worden betaald en een chequeboek.

2
toegevoegd

Spaargelden en zichtrekeningen hebben enige geschiedenis. Het was in wezen een klantsegmentatie, d.w.z. om minder in rekening te brengen voor Spaarrekening aangehouden door Individueel en meer in rekening te brengen voor een Huidige Rekening die doorgaans wordt aangehouden door Corporates. Er waren nogal wat eerste verschillen en in de loop van de tijd zijn sommigen verdwenen, sommige zijn er, er zijn ook variaties van land tot land.

In wezen:

 • Beperkte terugtrekking, meestal x een kwart voor besparingen, geen beperkingen voor Current.
 • Beperkt aantal uitgegeven chequeboekjes. Er worden er dagen meer uitgegeven en in rekening gebracht. Voor premiumklanten is er geen toeslag. Voor de huidige wordt elk chequeboek in rekening gebracht.
 • Gratis maandelijkse overzichten voor besparingen, Statements worden berekend voor Current.
 • Rente wordt betaald voor sparen, meestal Nul op stroom. Nieuwe producten geven echter enige interesse in besparingen.
 • Overloopvoorziening niet mogelijk bij Spaargelden. Je kunt het hebben op Current met de juiste papieren.
 • Andere faciliteiten zoals cheque/incasso van deurstappen etc norm voor Current. Voor spaargeld wordt het niet aangeboden, opnieuw aangeboden voor vermogende particulieren.
 • Transactie door naar niet-thuisbankfilialen te gaan, beperkt/niet toegestaan ​​voor besparingen, meestal een norm voor stroom.

En nogal wat van zulke kleinere verschillen. Deze blijven veranderen in de periode van land tot land of van bank tot bank binnen een land.

1
toegevoegd