Probleem met hypotheekwaardering op nieuwbouwobjecten

Ik heb een vriend die onlangs een aanbetaling deed op een nieuw te bouwen appartement in een grote nieuwe ontwikkeling in Schotland, het heeft een prijs van £ 150.000. Hij heeft de reserveringskosten betaald en voor dit bedrag goedgekeurd voor de hypotheek. Verscheidene zijn al verkocht, en hij is een van de weinigen die er geen iemand in heeft.

Zijn bank stuurde een inspecteur om het onroerend goed te controleren, en ze hebben het geschat op £ 130.000 - het is een nieuwe landmeter waarnaar de bank onlangs is overgestapt. Dit laat een verschil van £ 20.000 ...

Ik neem aan dat als veel zijn verkocht, vrij snel en mensen zijn verhuisd, dat er geen echt probleem is met de waardering van £ 150.000.

Welke opties heeft hij - kan hij een andere expert vragen, moet hij de opties bespreken met de ontwikkelaar?

Elk advies is welkom.

2
Is de "reserveringsvergoeding" betaald aan de bank of aan de bouwer? Als hij geen band met de bank heeft, schakelt u misschien over naar een bank die een van de eerder gekochte objecten heeft afgehandeld. Het klinkt alsof ze beoordelaars gebruiken die deze ontwikkeling belangrijker vinden.
toegevoegd de auteur Matthew Brown aka Lord Matt, de bron
Ik weet niet veel over het VK, maar in de VS is de eenvoudigste manier om gewoon naar een andere bank te gaan.
toegevoegd de auteur tony, de bron

3 antwoord

Nieuw te bouwen eigenschappen verkopen op een prijs premie in vergelijking met hetzelfde eigendom tweedehands. Gezien de keuze tussen een nieuwbouw en een tweedehands onroerend goed, zullen kopers meestal kiezen voor de nieuwe build. De premie kan net zo hoog zijn als 15 -20% .

Dus het verschil van £ 20K kan daar goed door worden verklaard; terwijl £ 150K misschien de gemiddelde prijs is voor andere nieuwe builds, ze kunnen alleen worden doorverkocht voor £ 130K.

Als u een nieuwe build koopt, moet u rekening houden met dit soort direct verlies, ongeacht of uw geldverstrekker dat doet.

3
toegevoegd

kan hij een andere expert vragen

Jij kan niet. De bank maakt gebruik van zijn eigen landmeters.

Dit laat een ruimte van £ 20.000 open

Als een landmeter dat zegt, zal ik op mijn hoede zijn als een andere landmeter dat aantal zal evenaren. Dat is nogal een groot verschil. Heb je tenminste geprobeerd om met de bouwer over de prijs te onderhandelen?

Beschikbare opties: -

  • Schaf de £ 20k ​​uit zijn eigen zak. Maar denk heel hard na voordat je het doet.

  • Probeer een andere bank. Gebruik uw eigen expert om te controleren, indien mogelijk.

  • Vertel de aannemer dat de deal is uitgeschakeld, geen enkele bank bereid is om een ​​hypotheek te geven. Dit moet alleen worden gebruikt als u klaar bent om het pand los te laten. Hierdoor kan de bouwer proberen een lagere prijs te bedingen.

The point is if your friend is assuming the real value of the house is £150k, but the surveyor says it is £130k, he(she) is immediately in negative equity, considering you have already dished out the £20k from he(she) own resources or a loan worth £150k after his(her) deposit. The house price has to increase considerably to match upto that figure. If he(she) wants to remortgage/sell, then it might be a tad difficult. Are you in Glasgow or Edinburgh ? If yes it might be a bit different, but still beware. Check this on how negative equity affects you.

Vraag hem of haar om er niet zo snel op te springen. £ 150k is geen klein bedrag en moet voorzichtig zijn met £ 20k ​​extra voor £ 130k.

3
toegevoegd

Sommige kredietverstrekkers hebben een beroepsprocedure voor taxaties die mogelijk een optie zijn, vooral als uw vriend goede bewijzen heeft van vergelijkbare objecten die verkopen voor de hogere prijs, wat ze blijkbaar ook doen.

Het is zeker ook de moeite waard om de ontwikkelaar op de hoogte te houden - ze zijn misschien bereid om op de prijs over te schakelen en/of ideeën te hebben voor alternatieve geldschieters die mogelijk meer vatbaar zijn.

Het is echter waarschijnlijk ook de moeite waard dat uw vriend lang naar de woning en de lokale markt kijkt om er zeker van te zijn dat de huidige inspecteur ergens niet op zit en dat ze niet te veel betalen. Taxatie van onroerend goed is een kunst en geen wetenschap - het kan zijn dat de expert te veel paranoïde is geweest, maar het kan ook zijn dat hij dat niet heeft gedaan.

3
toegevoegd